Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tko gubi, a tko dobiva?

Godišnji državni proračun Cipra iznosi oko 26,2 milijarde američkih dolara. Sam podatak vjerojatno vam ne znači ništa i vjerojatno se pitate što je to uopće i važno znati. Ali ako se tih  ciparskih 26,2 milijarde dolara usporedi s gubitkom koji država Srbija bilježi zbog odlaska onih koji su otišli u potrazi za poslom i životom u uređenijoj državi onda se dobije približno ista brojka. Svake godine Srbija zbog masovnih iseljavanja izgubi jedan ciparski proračun. I nije to neka odokativna procjena, dana kako bi potkopala gospodarski napredak Srbije, već podatak dobiven zbrajanjem uloženog u odgoj i obrazovanje i dobiti koja je izgubljena jer su oni koji su otišli doprinose proizvodnji u nekoj drugoj zemlji.
Od same štete koja se da mjeriti izgubljenim dolarima još gore su posljedice masovnih migracija. Odlaze mladi i obrazovani, oni koji bi mogli biti nositelji razvoja, nositelji progresivnih ideja i promjena. »Zemlja gubi na demokratskom kapacitetu zbog odlaska visokoobrazovanih jer oni inzistiraju na svojim građanskim pravima i predstavljaju izvorište kvalitetne ponude za važne državničke poslove… Skupa gledano, u takvom okruženju opada potencijal promjena i stvara se politički plodno tlo za političku represiju i korupciju«, kaže u intervjuu za ovaj broj Hrvatske riječi Ognjen Radonjić. Izgleda vam poznato, zar ne?
Iz Srbije godišnje u prosjeku emigrira 48.000 ljudi, a skoro četvrtina ih je visokoobrazovanih, također su podaci koje doznajemo od profesora Radonjića. 
Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko je u tih 48.000 onih koji pripadaju nekoj od nacionalnih manjina, naročito onih čije putovnice širom otvaraju vrata Europske unije, koja je najčešće i krajnja destinacija iseljenika. I zanimljivo bi bilo te podatke usporediti s obrazovnom strukturom pripadnika nacionalnih manjina. Jer, kako je pokazao popis, (neočekivano) ispodprosječan broj visokoobrazovanih imaju Mađari i Hrvati, manjine čiji pripadnici u džepu imaju i putovnice svojih matičnih država koje im širom otvaraju vrata europskih zemalja, koje su i najčešće krajnja odrednica današnjih emigranata iz Srbije. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika