Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Nećemo dopustiti da Hrvati u Crnoj Gori ponovo budu meta javnih progona«

Komentirajući optužbe prosrpskih medija i dijela bivših ministara u Crnoj Gori na račun lidera Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijana Vuksanovića zbog čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska neće dopustiti da Hrvati i njihovi politički predstavnici u Crnoj Gori ponovo budu meta javnih progona.
Portali Borba i IN4S oštro su kritizirali čestitku Vuksanovića nazivajući ga »domoljubom« i »dokazanim srbomrscem« koji »slavi etničko čišćenje u ‘zloglasnoj Oluji’«. Osuđuju i to što je on kandidat za ulazak u vladu »koji u svojim istupima veliča ratne zločine sunarodnika iz komšiluka«.

Vuksanović: Vrijednost hrvatskog naroda važnije od ministarskog mjesta

Predsjednik HGI Adrijan Vuksanović je, povodom medijskih objava u kojima se navodi da proslavlja Oluju, kazao kako nije spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog mjesta, ističući da njegovo društvo nisu oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu.
»Ne ulazi se u vlast s onima koji na dan kada srebreničke majke sahranjuju svoju djecu organiziraju koncert u istoj Srebrenici. Mirne savjesti odričem se takve vlasti i ne treba mi«, poručio je Vuksanović u otvorenom pismu. 
On je kazao da se protiv njega vodi intenzivna medijska i paramedijska kampanja zbog čestitke koju je uputio Hrvatskoj povodom 5. kolovoza – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Napomenuo je da je do sada sam uvijek čestitao sve državne blagdane Crne Gore i Hrvatske, te da će to raditi ubuduće, bez obzira na uvrede i prijetnje koje prima.
On je istaknuo da rat u Hrvatskoj nije počeo Olujom, već da se njom završio.
»Oluja nije uzrok, već posljedica. Svaki rat ima nevine žrtve i u tome je jedna od njegovih tragičnosti, a najveći krivac je onaj koji ga je započeo. Politika Slobodana Miloševića, koja živi svoje proljeće u Crnoj Gori, donijela je ogroman broj žrtava od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Najviše je unazadila samu Srbiju i njen narod. Nije hrvatska vojska bombardirala Kruševac, Čačak ili Beograd, nije prešla srpsku granicu, već obratno. Građani Republike Srbije su cvijećem ispraćali tenkove tzv. JNA u osvajačke pohode na međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku. Nakon četiri godine protjerivanja, ubijanja i maltretiranja nesrpskog stanovništva na prostoru tzv. Krajine i nakon što je srpsko rukovodstvo odbilo sve mirovne ponude (uključujući i nakaradni plan Z-4) Hrvatska je imala prirodno, legitimno i legalno pravo da oslobodi svoj teritorij i donese slobodu svojim građanima. Za svako poštovanje je 10.000 Srba koje je branilo svoju domovinu Hrvatsku od agresora iz Beograda. Uspjeh vojno-redarstvene akcije Oluja spriječio je da se u zaštićenoj zoni Bihać ne desi još jedna Srebrenica i još jedan genocid«, naveo je, među ostalim Vuksanović.

Grlić Radman: Ovo više nije 1991. godina

Grlić Radman je za portal Analitika rekao da ga ne iznenađuju napadi iz navedenih političkih krugova na Vuksanovića koji, kako kaže, prijateljskoj i susjednoj državi čestita službeni državni praznik.
»Tim praznikom se obilježava međunarodno legitimna i legalna hrvatska vojno-redarstvena akcija Oluja, koja je Hrvatskoj donijela mir, a u Bosni i Hercegovini stvorila temelje za Dejtonski mirovni sporazum, i koja je promijenila strateške odnose u ovom dijelu Europe. Sam gospodin Vuksanović je u svom otvorenom pismu to argumentirano objasnio«, istaknuo je Grlić Radman.
Komentirajući poziv bivše ministrice prosvjete, znanosti, kulture i sporta Vesne Bratić, upućen najozbiljnijem kandidatu za mandatara Milojku Spajiću da ne dozvoli ulazak u vladu Vuksanoviću zbog upućene čestitke, Grlić Radman je kazao da za građane Crne Gore ne bi bilo dobro da se Crna Gora politički vrati trideset godina unazad.
»Međutim, ovo nije više 1991. godina i Hrvatska neće dopustiti da Hrvati Crne Gore i njihovi politički predstavnici ponovo budu meta javnih progona«, poručio je on.
Grlić Radman je na kraju apostrofirao da Vuksanović ima bezuvjetnu potporu Hrvatske kao legitimni politički predstavnik tog naroda u Crnoj Gori.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika