Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susreti, zavjeti i bogoslužja

Ovogodišnja proslava Gospe Tekijske u istoimenom svetištu Srijemske biskupije u Petrovaradinu započela je misama bdijenja 4. kolovoza. Središnje misno slavlje predslavio je toga dana pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, skupa sa srijemskim biskupima Fabijanom Svalinom i Đurom Gašparovićem.
Biskup Svalina je na početku pozdravio hodočasnike, spomenuvši one iz Žednika, Slavonskog Broda, Garčina, Šumeća i Kaniže, kao i vjernike u nošnjama iz HKD-a Šid iz Šida. Dirljiva je bila zavjetna procesija sa svijećama, upriličena nakon mise, u smiraj uočnice Gospe Snježne, tijekom koje su pjevane marijanske pjesme, uz novi zaziv koji je predložio biskup Ćurić: »Bogorodice Djevo, Gospo Tekijska, milo nas zakrili, boli blaži nam! Kristu vodi nas, o, Tekijska Majko«.

Posebno mjesto slike Gospe s Tekija

Idućega dana, na blagdan Posvete bazilike sv. Marije Velike u Rimu (Snježna Gospa) liturgijska proslava započela je jutarnjom liturgijom bizantskoga obreda, iza koje je uslijedila sveta misa na mađarskom jeziku. Najveći je broj vjernika nazočio pontifikalnom misnom slavlju na hrvatskom jeziku koje je, u zajedništvu sa srijemskim biskupima te svećenicima Srijemske biskupije, Subotičke biskupije, Beogradske nadbiskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Eparhije sv. Nikole – Ruski Krstur predslavio biskup Ćurić. Prisjećajući se mise koju je u Osijeku 7. lipnja 2003. godine predslavio sv. papa Ivan Pavao II., mons. Ćurić je u propovjedi kazao kako je u tom slavlju na poseban način bila istaknuta marijanska dimenzija naše vjere. 
»Tom je prigodom pred papu bio donesen kip aljmaške Gospe od utočišta i voćinske Gospe od utočišta te ih je papa okrunio znakovitim obredom. Za vrijeme liturgijskog slavlja na oltarskom prostoru bila je uzdignuta zavjetna slika Gospe Tekijske. Tada smo htjeli prepoznati, kao i danas, kako su prostori naših biskupija vidljivo prošarani i svetištima i pobožnošću prema Mariji. Drago nam je što u našem hrvatskom narodu kršćanska vjera snažno odiše ljubavlju prema Majci Bogorodici«, kazao je biskup. 
Kazavši kako na blagdan Snježne Gospe želimo nahraniti i obnoviti snagu svoje vjere, razmatrajući događaje što ih je Bog iz ljubavi prema nama učinio u Mariji ulazeći u njezinu životnu povijest, Ćurić je nastavio: »Časteći Mariju, na tragu više od tri stoljeća povijesti Tekijskoga svetišta, želimo srcem doživjeti snagu spasenja, osjetiti da nas Onaj koji je u njezinu krilu rođen, koji je za nas umro i uskrsnuo, Isus Krist, sve želi rasvijetliti i voditi nas punini života u uskrsnuću. Poučeni riječima Svetog pisma, ni danas ne želimo zaboraviti ono čemu nas Crkva želi poučiti – da nas prava pobožnost prema Mariji približava Kristu«.
»Naš je život obasjan nadom i utjehom. Zato vjernik svoj život nikada ne okreće niti ostavlja u tami. Vjera nas uči da čeznemo za nadahnućem koje nije površno, koristoljubivo ni nepravedno, već izvire iz ‘Mudrosti odozgo’, koja je ‘čista, mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova’. Ona nas čini sposobnima otvoriti se, poći u susret drugima, srdačno i iskreno živjeti s njima. Možda bi nam ideal kršćanskoga poziva ostao gotovo neostvariv, ali Krist nam je svojom blizinom pokazao put. Po njemu Božje spasenje silazi u našu stvarnost, dolazi na putove kojima idemo i djelom svoje otkupiteljske ljubavi i uskrsnućem zasađuje klicu preobrazbe, novoga Neba i nove Zemlje. Ona nas upućuje na putove pomirenja, obećava i daruje nam svoj mir. S Majkom Marijom želimo graditi civilizaciju ljubavi, koja je upisana u naša srca kao Kristov zakon ljubavi – Božje ljubavi za nas i poziv na konkretna djela ljubavi prema drugima, a posebno potrebitima«, kazao je biskup Ćurić zaključujući homiliju.

Hodočasnici i gosti

Na koncu mise, koju je glazbeno proželo pjevanje zbora Župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca kojim je ravnala Vlasta Malešević, te nakon blagoslova nabožnih predmeta, čudotovorna slika Gospe Tekijske, nošena od strane bandaškoga para u bunjevačkim nošnjama, prenijeta je u crkvu svetišta. Ondje je bila izložena štovanju i molitvama brojnih hodočasnika. Oni su tijekom cijeloga dana, napose iz župa Srijema, obilazili crkvu, obavljali osobne pobožnosti te se utjecali Bogorodici. Uvijek to u velikom broju i obiteljskim skupinama čine na svoj način i brojni Romi.
Prvoga je dana od gostiju iz struktura ovdašnje hrvatske zajednice misi nazočio zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, a oba dana diplomatski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Nikola Bajić, te predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Ivo Martinović. Središnjoj misi nazočila je i predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Karolina Bašić. Na središnjoj misi, kao i misi bdijenja je u ime Srpske pravoslavne Crkve nazočio arhimandrit Kleopa Stefanović, izaslanik vladike srijemskoga Vasilija, hodočasnici iz Srijema, Bačke, Beogradske nadbiskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije.
Hodočašće je završeno večernjom misom koju je slavio rektor Svetišta Ivan Rajković. 
M. T.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika