Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Škola posvećena obiteljima

Ovogodišnja Ljetna škola hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti, koja se u organizaciji Udruge Naša djeca održava već dugi niz godina, održana je od 29. srpnja do 6. kolovoza u mjestu Prvić Luka. Sudionici su, kao i svih prethodnih godina, boravili u Samostanu Svete Marije od Milosti u Prvić Luci gdje ih je s velikom radošću primio don Božo Škember.
Ove godine je bilo 64 sudionika, od toga 38 djece koja pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku iz Subotice i okolice. 
Kao i svake godine Ljetna škola se održavala po unaprijed određenom programu. 
»Dan započinje tjelovježbom i duhovnim nagovorom kojeg je ove godine vodio katedralni vikar vlč. Damjan Pašić. Nakon doručka odlazi se na plažu na sunčanje, plivanje, a ove godine nas je zaista poslužilo vrijeme«, kaže predsjednica Udruge Naša djeca Željka Vukov. 
»Prije ručka djeca i roditelji odlaze na sv. misu, a nakon ručka se održavaju kreativne radionice. Zatim ponovo slijedi odlazak na plažu, a navečer su se održavale sportske aktivnosti i natjecanja u nogometu, odbojci, stolnom tenisu, a ove godine i u vaterpolu. Bilo je i onih koji su se posvetili pecanju ili obilasku pješice cijelog otoka«, kaže organizatorica programa Željka Vukov i dodaje kako je ovogodišnji program poseban i po tome što su se roditelji i djeca koji se inače nisu poznavali, izuzetno lijepo uklopili i družili.  
Posebna zanimljivost ovoga malog otoka je što je u ovom mjestu, po njegovoj želji, pokopan znameniti hrvatski leksikograf, poliglot i izumitelj Faust Vrančić (1551. – 1617.). Njemu je posvećen i Memorijalni centar sa samostanom povezan mostom koji je projektirao sam Faust Vrančić te sudionici programa imaju mogućnost upoznati se s njegovim djelom i izumima. Također je Prvić znamenit i po nekoliko sačuvanih glagoljaških natpisa i matičnih knjiga pisanih glagoljicom.
Boravak na Prviću dijelom financiraju sami roditelji, budući je Ljetna škola posvećena zajedničkom sudjelovanju u programu djece i roditelja, a ima i svoju socijalnu dimenziju jer je omogućen boravak i roditeljima s više djece koji to inače sebi ne bi mogli priuštiti.
Ovogodišnja Ljetna škola održana je zahvaljujući donaciji Hrvatske katoličke misije blaženi Alojzije Stepinac iz Salzburga te pomoći Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a da djeca imaju sladoled svakog dana, pobrinula se anonimna donatorica iz Osijeka.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika