Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posebno razdoblje u godini

Postoje različita doba godine koja su nam na neki način zaista posebna. Općenito, kako pjesme kažu, najljepše doba godine je Božić, slavi se rođenje Isusovo, cijela je obitelj obično na okupu, sve blista i sve je divno. Barem za većinu ljudi. Zatim rođendani, posebno značajni za pojedince i njihove prijatelje, imendani, proslave, vjenčanja... Lista može biti duga.
Jedan od posebnijih događaja u godini za mene, ali i za sve veslače s kojima veslam, jesu ženski maraton i maraton lađa na kojima sudjelujemo već dugi niz godina. Iako nismo rođeni u dolini Neretve, veza koju smo ostvarili s ovom rijekom je na nekim vanzemaljskim razinama i toj ljubavi nikada nećemo odoljeti.
O maratonu i lađama pišem iz godine u godinu. Ove godine planiram napraviti veće izvješće jer je naš učinak na različitim razinama. Ali te detalje ostavljam za poseban članak, a danas nas puštam da tečemo Neretvom.

Doživljaj uživo

Otkrivanje mjesta čitajući o njima i slušajući priče način je da upoznate naš planet, ali prava slika na taj način može izostati. Iako danas ima i videa, fotografija i vrlo vjerodostojnih priča, cijelu sliku stvara dah koji uzmete na nekom mjestu.
Moju jasnu i cjelovitu sliku o Neretvi stvorio je tek naš put biciklama od Sombora do Hvara. Do tada je Neretva za mene bila onakva kakva je oko Mostara. Brza, svijetlo zelena, ne jako duboka i ne jako široka. Neodoljiva svakako, ali pravu sliku o tome dobijem tek vozeći se od Jablanice do Mostara, pa do Metkovića i sve do Ploča. Nikad nisam mislila da može biti tako duboka i široka.
Neretva izvire na nadmorskoj visini od 1095 metara ispod planina Zelengore i Lebršnika u BiH i teče tom državom u dužini od 205 km, a posljednjih 20 km teče kroz Hrvatsku. Dakle, dužina Neretve je 225 kilometara.
U gornjem toku, do Čapljine, Neretva je kanjonska rijeka, a zapadno od Konjica ulijeva se u akumulaciju Jablanica. Uz Gabelu se širi u deltu površine 196 km2, koja je pod zaštitom UNESCO-a od 1992., a od Opuzena se dijeli na dvanaest rukavaca. Plovna je od morske obale do Metkovića. Kod Rogotina i Ploča utječe u Jadransko more.
U donjem toku Neretve dvije su struje: jedna teče k moru i slatkovodna je, a druga teče u suprotnom pravcu i pod utjecajem je mora i plime.

Zanimljivosti

Neretva je poznata još od grčkog doba. Po njoj je ime dobila grčka kolonija Narenta, koja se nalazila uzvodno od današnjeg Metkovića. Stari nazivi za Neretvu bili su Nera ili Narenta. U starom vijeku Neretva je bila poznata iz današnje Jablanice, gdje je živjelo ilirsko pleme Narensi. Delta Neretve jedno je od rijetkih plodnih područja u Dalmaciji.
Životinjski svijet Neretve i njenih pritoka vrlo je raznolik. Brojne su vodene zmije, jegulje i pastrve, a delta Neretve poznato je uzgajalište mandarina, lubenica, rajčica, grožđa i mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda.
Prodor mora u Neretvu je toliko jak da se u Metkoviću, kada se lovi u površinskom dijelu rijeke, lovi riječna riba, a morska pri dnu.
Činjenica da rijeka teče s jedne strane u površinskom dijelu, a s druge strane u dubini, predmet je moje fascinacije i o tome puno pričam ljudima. A u svakoj priči o maratonu lađarica Neretva zauzima središnje mjesto.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika