Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zavjet koji se čuva 150 godina

Blagdan sv. Roka, koji je zavjetni dan u Beregu, proslavljen je 16. kolovoza u crkvi sv. Mihovila. Večer prije, oko 50 župljana okupilo se kod spomenika sv. Roku na večernjoj molitvi. Na ovaj način vjernici u Beregu održavaju zavjet koji je pomogao da se u XIX. stoljeću stanovnici ovoga sela obrane od kolere. Pobožnost sa svijećama sastoji se od litanija sv. Roku za njegov zagovor, ali i zagovornih molitava Mariji, Gospine Krunice, te starih bereških crkvenih napjeva, koji se danas gotovo uopće više ne mogu čuti u drugim prigodama, a koje je i ove godine predvodila baka Tonka Krizmanić, jedna od najstarijih mještanki Berega. To su pjesme Pisma svetom Roku, Nebeskoga slavnog grada i O, rastvori majko draga.
»Kako je to kadgod bilo? Pa to je bilo naroda ne samo oko kipa, već i svud okolo je bilo svita. I nije bilo ko sad, otpivali dvi, tri pisme i gotovo. A dica? Dicu posprime u šokačko, svakom u odrizani papir se metala svića«, kaže baka Tonka Krizmanić.
»U vrijeme kuge selo se zavitovalo sv. Roku i na taj dan se nije radilo. Nekada je na Veliku Gospu navečer u crkvi bila misa i onda je procesija išla do sv. Roka. Naroda je bilo puno, dovodili su i dicu u nošnjama. Mi još to održavamo, a vidim ima i mlađih, tako da se nadam da ovaj bereški zavjet neće biti zaboravljen«, kaže Marica Lerić.
Spomenik sv. Roka podignut je 1878. godine, na križanju ulica Ive Lole Ribara i Jugoslavenske. Licem je okrenut prema sjeveru (pravac iz kojega je nekad dolazila velika zaraza), okružen četirima arhaičnim stupovima i ograđen željeznom ogradom. Posvetni natpis nalazi se na istoj strani na kojoj je i lice kipa. Na natpisu, koji su kao i sam spomenik obnovili članovi HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević stoji: od bereškeoh oci pobožnih duša podignut. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika