Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Radionica 
»Iz majkine tufnaste vanglice«

VAJSKA – Sekcija »Vridne ruke« HKU-a Antun Sorgg iz  Vajske održala je prošle subote u Šokačkoj kući radionicu pod nazivom »Iz majkine tufnaste vanglice«. Tema je bila pravljenje proizvoda i kolača od brašna na tradicionalni način. Pravile su se krafne, gomboci, tasci, štrudle i raznovrsni kolači i peciva. Gosti su bili članovi udruženja žena iz Deronja i Tovariševa. U večernjim satima održano je Paorsko veče na kojoj su se za dobru zabavu pobrinuli tamburaši iz Sombora. 

Izložba slika

SONTA – KPZH Šokadija iz Sonte priredila je u nedjelju, 13. kolovoza izložbu slika u okviru projekta »Mladost i iskustvo u ljepoti umjetničkog stvaranja«. Na njoj su se mogle pogledati slike s dosadašnjih likovnih kolonija Šokadije, a do sada ih je bilo 17. Među gostima su bili ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi RS Tomislav Žigmanov, zamjenik predsjednika općine Radovan Đukić te pomoćnik predsjednika općine za komunalnu oblast i ruralni razvoj Tomislav Silađi.  
Toga je dana u Sonti proslavljeno i seosko slavlje Kirbaj, u povodu dana sv. Lovre.

Likovna kolonija u Bezdanu

BEZDAN – Hrvatska udruga građana Bezdanska marina iz Bezdana organizira u subotu, 19. kolovoza, V. Likovnu koloniju. Kolonija će biti održana u Ekološkoj učionici kraj Bezdana, a okupljanje slikara je u 9 sati.

XV. Likovna kolonija 
Ivan Gundić Ćiso – Dalmata

STANIŠIĆ – HKD Vladimir Nazor iz Stanišića poziva slikare na XV. Likovnu koloniju Ivan Gundić Ćiso – Dalmata. Materijal za rad, jedno platno kao poklon slikaru, putne troškove, prenoćište za slikare iz inozemstva i hranu osiguravaju organizatori. Sva nastala djela ostaju u fundusu Društva. Kolonija će biti organizirana u Lovačkom domu u Kupusini 26. kolovoza.

Preprekova jesen 2023.: 
Natječaj za kratku priču

HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada raspisao je Natječaj za kratku priču. Pravo sudjelovanja imaju svi građani iz Srbije i Hrvatske, te iz inozemstva, koji pišu na hrvatskom jeziku ili na nekom od njegovih dijalekata. Tema priče je slobodna. Autori mogu poslati do tri neobjavljene priče, a uz to trebaju navesti svoje puno ime i prezime, broj telefona i adresu, te priložiti svoju fotografiju i kratak životopis. Priče pod pseudonimom neće biti objavljene, kao ni ulomci iz većih proznih cjelina, ili već objavljeni radovi te radovi poslani na druge natječaje. Priče se ne honoriraju.
Priče slati na e-mail adresu: natjecaji.stanislav.preprek@gmail.com pri čemu u rubrici »subject« treba naznačiti PREPREKOVA JESEN 2023. – ime i prezime autora.
Rok za slanje priča je 7. kolovoza 2023. godine.
Uredništvo zbornika Preprekova jesen 2023. odabrat će najbolje radove za istoimeni zbornik koji će biti tiskan u nakladi Udruge, te će tročlani žiri rangirati prve tri pripovijetke. Na promociji Zbirke, predviđenoj za listopad 2023. godine, uz prigodni program, tri prvoplasirane priče pročitat će nagrađeni autori.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika