Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nevrijeme ubrzalo radove

Oluja koja je potkraj srpnja protutnjala Vojvodinom i čitavom regijom štetu je pričinila i brojnim kućanstvima u Starčevu. Letjeli su crijepovi, oborena su mnoga stabla, a odneseni su i dijelovi pokrivača tornja na crkvi sv. Mauricija. Prošloga tjedna započela je sanacija crkvene kupole s koje je vjetar odvalio nekoliko bakrenih ploča. Radovi su započeli nakon brze reakcije čelnika lokalne samouprave i gradonačelnika Pančeva koji su dogovorili popravak tornja katoličke crkve smještene na središnjem trgu ovog južnobanatskog naselja.  
Predstavnici župnog vijeća i vjernici u Starčevu sretni su zbog toga što tijekom nevremena nitko nije ozlijeđen s obzirom na to da je glavna starčevačka šetnica u neposrednoj blizini crkve. Zahvalnost Gradu Pančevu i Mjesnom odboru Starčevo uputio je predsjednik župnog vijeća Željko Blazović. 
»Nevrijeme se dogodilo u srijedu, 19. srpnja, a gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović već se sutradan skupa sa starčevačkim rukovodstvom i našim župnikom na licu mjesta upoznao s razmjerama nastale štete i potom odobrio sredstva za popravak što je nama neizmjerno pomoglo jer smo mala zajednica s doista skromnim financijskim mogućnostima«, istaknuo je Blazović.
Usporedo sa sanacijom oštećenja na crkvenom tornju obnovljen je krov i zamijenjen crijep na katoličkom župnom domu u Starčevu. Ove radove financirali su župljani uz pomoć Udruge banatskih Hrvata koja je novac za dio građevinskog materijala osigurala putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Osim iznimnog vjerskog značaja za Starčevce župni dom je istodobno i mjesto okupljanja članova podružnice spomenute hrvatske udruge čije je sjedište upravo u jednoj od njegovih prostorija. 
»Krov na našem župnom domu više se nije mogao djelomično popravljati i održavati već je moralo doći do kompletne zamjene letvi i crijepa. Vjernici su tijekom više godina uspjeli prikupiti sredstva za ovaj neodgodivi posao, a u tom smislu veoma je značila i potpora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u iznosu nešto manjem od dvjesto tisuća dinara«, napominje gospodarstvenik iz Starčeva i aktivist Udruge banatskih Hrvata Nemanja Petrović.
Rimokatoličkoj župi sv. Mauricija 11. srpnja odobrena je prijava na natječaj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a za dva projekta bit će izdvojeno četiri tisuće eura. Tako je izvjesno da će se elektrifikacija crkvenih zvona i adaptacija kupaonice u župnom stanu također naći na popisu ovogodišnjih investicija u Starčevu.
D. Mergel

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika