Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Zbirka pjesama Franje Ivankovića

SUBOTICA – Hrvatska čitaonica Subotica u sunakladi s obitelji Ivanković tiskala je nedavno knjigu sabranih stihova Franje Ivankovića pod naslovom Imati i dati : pjesme moje duše. Ovo je književni prvijenac ovoga autora, a povod za knjigu bio je pjesnikov 85. rođendan. Knjigu je uredila i predgovorila Katarina Čeliković. 
Autor piše na hrvatskom književnom jeziku, a voli i svoju bunjevačku ikavicu. Glede tema, Ivanković piše o zahvalnosti i ljubavi prema Bogu, prijatelju i obitelji, napose prema životnoj suputnici, unukama i unucima, djeci. Piše lirski nježno, jednostavno i otvoreno, optimistično i s dozom humora.
Franjo Ivanković rođen je 1937. u Subotici. Pjesme je počeo pisati početkom 90-ih prošloga stoljeća, a do sada su mu stihovi objavljivani u kalendaru Subotička Danica te u zbirkama Lira naiva. 

Bodroški bećari u Piškorevcima

PIŠKOREVCI – U Piškorevcima (Hrvatska) od 18. do 20. kolovoza održana je tradicionalna manifestacija Piškorevački sokaci. U tri dana s raznolikim tematskim sadržajima posjetitelji manifestacije su mogli uživati u baštini domaćina kroz predstavljanje nošnje, kroz radionice za djecu i odrasle, predstavljanje tradicijskih zanata te folklorne nastupe. Drugog dana manifestacije nastupilo je devet folklornih skupina koje su se predstavile kroz prikaze običaja, plesne i pjevačke nastupe. Među njima nastupila je i muška pjevačka skupina Bodroški bećari koja djeluje u sastavu KUDH-a Bodrog iz Monoštora. Bećari su se odlično pokazali te od publike izmamili veliki pljesak. Gostovanje skupine Bodroški bećari financijski je podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Likovna kolonija u Bezdanu

BEZDAN – Hrvatska udruga Bezdanska marina organizirala je po šesti puta svoju likovnu koloniju u Bezdanu. Sudjelovalo je čak 28 slikara iz Srbije, Hrvatske i BiH koji su stvarali u ugodnom ambijentu Ekološke učionice Baračka. Nastala su brojna likovna djela: pejzaži, »mrtve prirode«, ali i slike s drugim motivima, kaže predsjednica udruge Bezdanska marina Vesna Zelenika. Održavanje kolonije podržali su Grad Sombor, HNV i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

XV. Likovna kolonija Ivan Gundić Ćiso – Dalmata

KUPUSINA – HKD Vladimir Nazor iz Stanišića organizira XV. likovnu koloniju Ivan Gundić Ćiso – Dalmata. Kolonija će biti održana sutra (subota, 26. kolovoza) u Lovačkom domu u Kupusini. 

Lira naiva 2023. u Podcrkavlju u Hrvatskoj

PODCRKAVLJE – Hrvatska čitaonica Subotica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri KD-u Ivan Antunović Subotica priređuju 21. susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2023. u Podcrkavlju (Hrvatska) u subotu, 16. rujna. Za susret je pripremljena zbirka izabranih stihova sudionika ovoga susreta pod naslovom Duša od zlata za koju je izbor sačinila Klara Dulić Ševčić, a uredila ju je Katarina Čeliković.
Općina Podcrkavlje je domaćin ovog susreta, a poznata je kao rodno mjesto velikog hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića.

Damir Urban i Camerata Novi Sad 

NOVI SAD – U Novom Sadu će 22. rujna biti svečano otvoren novi, internacionalni filmski festival prvog i drugog filma – Novi Sad film festival. Filmski program bit će ispraćen i brojnim muzičkim nastupima, a kruna otvorenja manifestacije bit će koncert jednog od najuglednijih rock glazbenika u regiji – Damira Urbana i njegove četvorke, koji će nastupiti u Srpskom narodnom pozorištu, uz prestižni gudački sastav Camerata Novi Sad. Ulaznice za ovaj koncert mogu se pronaći na Gigstix prodajnim mjestima ili online na new.gigstix.com. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika