Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dinamo bez Lige prvaka

Samo par minuta dijelilo je u subotu, 19. kolovoza momčad hrvatskog prvaka od plasmana u posljednju (play off) rundu kvalifikacija za mjesto u europskoj nogometnoj eliti. Dinamo je u 92. minuti vodio 2:0 u Ateni, u potpunosti nadoknadio rezultatski minus iz prvog susreta u Zagrebu (1:2). A onda je uslijedio trenutak nepažnje nakon udarca iz kornera, AEK je smanjio na 2:1 i osigurao produžetke. Kada su svi mislili da će oni uslijediti, dosuđen je penal za domaćine. Livaković je čudesno obranio udarac Garcie, ali je na »odbijanac« naletio nekadašnji dinamovac Vida i glavom je pospremio u mrežu za konačnih i nedovoljnih 2:2.

Liga Europe i Liga konferencije

Unatoč nes(p)retnom ispadanju iz najjačeg klupskog natjecanja Dinamo ima osiguranu jesen u Europi, jer mu slijedi play off runda Lige Europe protiv Sparte (Prag, Češka). Ukoliko bude uspješniji imat će mjesto u skupinama drugog po jačini europskog nogometnog natjecanja, ako pak bude poražen u dva susreta garantirano mu je »utješno« mjesto u skupinama Lige konferencija. Objektivno gledano, kako trenutačno stvari stoje u »plavoj momčadi s Maksimira«, ovaj trenutačni igrački stožer (roster) ne bi imao baš velikih šansi u skupinama Lige prvaka. Pod imaginarnom pretpostavkom da je prošao AEK i potom Antwerp (prvaka Belgije) u play off-u. Tjednima se govori o već dogovorenim odlascima tri ključna igrača i reprezentativca Hrvatske (Ivanušec (Feyenord), Livaković i Šutalo (Ajax)), a bez njih Dinamo nema onu snagu koja ga je krasila proteklih sezona. Plus, dodatno se priča o potencijalnom odlasku i Petkovića, što bi u konačnici dovelo do »potpunog kraja« jedne »modre generacije« u kojoj su nekada igrali i Oršić, Gvardiol, Olmo (i Španjolac ima hrvatsko državljanstvo) i dr. Igranje u drugom ili čak trećem jakosnom razredu ipak je nešto manje zahtjevnije i aktualni prvak Hrvatske imat će mogućnost razigravanja nove generacije koju predvode mladići Baturina, Marin, Mišić, Ljubičić, Špikić, Bulat i vjerojatne pridošlice iz Lokomotive (Kačavenda i Stojković).  

Rijeka

Pored Dinama u euro konkurenciji, od ostalih hrvatskih klubova, ostala je još samo Rijeka u borbi play off-a za mjesto u skupinama Konferencijske lige. Momčad s Rujevice odigrala je solidno dosadašnji dio kvalifikacija (Dukadjini, Torshavn), ali na koncu joj stiže najveći mogući izazov. Protivnik je strahovito jak, Lille (Francuska) pa će Riječanima trebati jedno malo pravo čudo. 

Hajduk

Nažalost, Hajduk je i ove godine europsku avanturu završio već u kolovozu, odigravši samo dvije utakmice u trećem pretkolu Lige konferencija. Momčad PAOK-a bila je prejaka za ambicioznu četu Ivana Leke i pokazala određene nedostatke u redovima bilih. Ponajviše u nedostatku jačih susreta (u HNL ih je samo nekoliko tijekom sezone) i barem još jednog klasičnog napadača koji bi se mogao priključiti Livaji u špicu napada. Osvajač kupa Hrvatske ispao je bez postignutog pogotka što je već dovoljan razlog za alarm.  

Osijek

»Momčad s Drave« nije imala sreće u ždrijebu jer je u trećem pretkolu, nakon prolaska ZTE-a (Mađarska), za rivala imala Adana Demirspora (Turska) u čijem su domaćem ‘grotlu’ totalno sagorjeli i primili nenadoknadivih pet pogodaka. Utješnom pobjedom u uzvratu pokazali su kako imaju potencijala, ali ih sada morajuu maksimalno, kao i Hajduk, usmjeriti isključivo na domaće prvenstvo i prestojeće Kup natjecanje.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika