Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dubrovački biskup posjetio Hrvatski dom – Maticu  

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović boravio je u Subotici na poziv Subotičke biskupije u povodu Bunarićkog proštenja, gdje je u nedjelju, 27. kolovoza predvodio misno slavlje.
Tijekom trodnevnog boravka, u ponedjeljak je posjetio Hrvatski dom – Maticu, gdje je razgovarao s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća i NIU Hrvatska riječ.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić upoznala je dubrovačkog biskupa s položajem hrvatske zajednice u Srbiji, izazovima s kojima se susreće te s aktualnim projektima.
»Došli smo vidjeti kako Hrvati žive ovdje pa smo bili i na jednom salašu. Ovo je jedno bogato iskustvo i važno je upoznavati uvijek iznova kako ljudi žive i rade tamo gdje su posijani«, rekao je među ostalim mons. Glasnović.
Bilo je riječi i o mogućnosti suradnje glede čega je biskup rekao da u obzir dolazi razmjena djece, gdje postoji mogućnost da se tijekom ljeta u Dubrovnik primi njih do 30.
»Ne možemo ponuditi neke luksuzne uvjete, ali ni ne trebaju biti, važna je skromnost i da se djeca susreću, upoznaju jedni druge i upoznaju ljepote Dubrovnika«, istaknuo je on.
I. P. S. 


Kamere na uniformama 
prometnih policajaca

Policijski službenici prilikom kontrole prometa od danas, 1. rujna, na svojim uniformama imat će kamere zahvaljujući donaciji SAD-a. Riječ je o 60 kamera koje će policija koristiti prigodom kontrole prometa na autocesti kroz Beograd, a bit će korištena i u »presretačima«, odnosno službenim vozilima bez policijskih oznaka diljem Srbije.
Prigodom primopredaje kamera ministar unutarnjih poslova Srbije Bratislav Gašić rekao je kako su ove kamere dio pilot projekta i da je plan da njihov broj bude povećan u cilju povećanja povjerenja građana u policiju. Ministar je objasnio kako će zahvaljujući ovih kamerama biti zaštićen integritet policajaca, ali i građana. 
Snimat će se cijeli tok intervencije, na što će policajac najprije morati upozoriti stranku. Snimka s kamere moći će biti korištena samo po nalogu suda. 
J. D. B. 


Video-nadzor u Subotici ipak ne snima od 1. rujna

U proteklih nekoliko mjeseci u Subotici je na 71 lokaciji postavljen video-nadzor na ulazu u grad, pokraj značajnijih prometnica i pješačkih ruta u cilju općeg nadzora, nadzora križanja i bilježenja prometnih prekršaja. 
Iako je bilo riječi da će kamere početi snimati od 1. rujna, sustav još uvijek nije instaliran, a kako navode u Tajništvu za komunalne poslove, energetiku i promet čeka se suglasnost nadležnih službi s obzirom na to da odobrenje isključivo ovisi od Ministarstva unutarnjih poslova i njihove sigurnosne provjere. Navode iz Tajništva i da je u planu da sustav bude stavljen u funkciju ove godine. 
Na 13 mjesta će se mjeriti brzina kretanja vozila, a u slučaju prekoračenja brzine na temelju snimke će se izdavati i novčane kazne. Lokacije tih kamera su: Ulica Matije Gupca – u blizini križanja s Ulicom Mirka Bogovića; Beogradska cesta – križanje s Ulicom Plate Dobrojevića (dva radara); Senćanska cesta – križanje s ulicama Dragiše Mišovića i Učka (dva radara); Bajska cesta – križanje s Ulicom Marka Marulića; Ferenca Szépa – križanje s Alejom maršala Tita; Đure Đakovića – križanje s Ulicom Vase Stajića; Strossmayerova; Somborska cesta – križanje s Harambašićevom ulicom; Franje Kluza – križanje s Mavrovska ulicom; Partizanskih baza – križanje s Grdeličkom ulicom i Majšanska cesta – križanje s Ulicom Isidore Sekulić.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika