Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Nagrada za film Ante Zlatka Stolice

ČAČAK – Nagradu za najbolji film drugog po redu festivala Interakcija u Čačku osvojio je kratki esejistički dokumentarac s elementima horora Babajanja autora Ante Zlatka Stolice iz Hrvatske. Proširujući značenje filmske dokumentaristike, Stolica (Split, 1985.) nas uvodi u intiman i imaginativan filmski svijet, u kojem su sjećanja, činjenice i traume tretirane na isti način, kreirajući pritom empatiju prema nepoznatom, naveo je stručni žiri. U natjecateljskom programu prikazano je 15 filmova, a za pobjedničko ostvarenje žiri je istaknuo i »vješto kreiranu atmosferu, razigranu formu i pametnu upotrebu zvuka«.
Film Babajanja sudjelovao je ranije na niz festivala u regiji i u Europi, osvojivši nekoliko nagrada. 


Obljetnica Hrvatske 
čitaonice Fischer

SURČIN – Proslava sedme obljetnice rada Hrvatske čitaonice Fischer bit će održana u nedjelju, 3. rujna, u porti crkve Presvetoga Trojstva z Surčinu (Vojvođanska 283). Nastupaju: Tamburaški orkestar Tvornica kulture iz Tovarnika kao i tamburaški orkestar te članovi kreativne, literarne i glazbene sekcije čitaonice Fischer. Početak je u 17 sati.

Međunarodni festival kazališta za djecu u Subotici

SUBOTICA – Trideseto izdanje Međunarodnog festivala kazališta za djecu u Subotici, u organizaciji Otvorenog sveučilišta, bit će održano od 17. do 22. rujna. Glavni natjecateljski program obuhvaća 14 predstava za djecu iz cijelog svijeta. 
Bit će dodijeljena tradicionalna nagrada za životno djelo Mali princ, a prvi puta i novoosnovana nagrada za izuzetan doprinos teatrološkoj misli Oton Tomanić koja nosi ime začetnika lutkarske djelatnosti kao kazališne forme u Subotici.
U okviru manifestacije, od 18. do 21. rujna, bit će održan Međunarodni forum za istraživanje kazališne umjetnosti za djecu i mlade, na temu »Vrijeme i odgovornost u kazalištu za djecu i mlade«. 

Lira naiva 2023. u Podcrkavlju u Hrvatskoj

PODCRKAVLJE – Hrvatska čitaonica Subotica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri KD-u Ivan Antunović iz Subotice priređuju 21. susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2023. u Podcrkavlju (Hrvatska) u subotu, 16. rujna. Za susret je pripremljena zbirka izabranih stihova sudionika ovoga susreta pod naslovom Duša od zlata za koju je izbor sačinila Klara Dulić Ševčić, a uredila ju je Katarina Čeliković.
Općina Podcrkavlje je domaćin ovog susreta, a poznata je kao rodno mjesto velikog hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića.

Damir Urban i Camerata Novi Sad 

NOVI SAD – U Novom Sadu će 22. rujna biti svečano otvaren novi, internacionalni filmski festival prvog i drugog filma – Novi Sad film festival. Filmski program bit će ispraćen i brojnim muzičkim nastupima, a kruna otvorenja manifestacije bit će koncert jednog od najuglednijih rock glazbenika u regiji – Damira Urbana i njegove četvorke, koji će nastupiti u Srpskom narodnom pozorištu, uz prestižni gudački sastav Camerata Novi Sad. Ulaznice za ovaj koncert mogu se pronaći na Gigstix prodajnim mjestima ili online na new.gigstix.com. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika