Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ponovno ispočetka

Znam da ste ovaj datum svi »jedva« čekali. I stigao je. Prvi rujan – znači i početak nove školske godine. Koliko god da raspust trajao, uvijek će biti malo, ali kada počne škole, osim učenja i stjecanja novog znanja, imate i svakodnevnu priliku za druženjem, što je, priznat ćete, odlična stvar. 
Danas su prvi puta u školske klupe sjela i 34 nova prvaša koji će biti u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku, a uz njih i brojni drugi đaci prvaši.
Udžbenike ste dobili, a vjerujem i da ste bilježnice i sav školski pribor pripremili, a ako niste, to će svakako biti aktualna tema narednih dana. 
Osim navedenog, potrebno je pripremiti i okruženje, radni stol, ladice... Nadam se da ste ih ispraznili od nepotrebnih i preraslih »nepotrepština« i ostavili prostora za one potrebne.
Poznata je izreka »Red na stolu – red u glavi« pa ako želite tako započeti školsku godinu, onda vam je jasno što je potrebno napraviti. Evo nekoliko korisnih savjeta:

Red na stolu

Ono što vam više nije potrebno nemojte čuvati na stolu ili po ormarićima nego se toga riješite, bacite u smeće ili reciklirajte. Na stolu je bitno da imate mjesta za knjigu i bilježnice, stoga osigurajte prikladan prostor u kom ćete iste smjestiti. Ono što može biti na stolu jesu olovke, bojice, flomasteri, gumice, papirići za zapisati potrebno i stolna lampa. Sve ostalo je višak. 

Čaša za olovke 

Ideja za pripremiti čašu ili kutiju u kojoj ćete držati olovke, bojice i slično ima koliko god zaželite. Potrebno je samo krenuti u potragu i izradu. Donosimo nekoliko prijedloga, no ako zavirite na internet možete pronaći još »more« ideja. Nema potrebe da ih kupujete u trgovinama, jer ih uz malo mašte možete izraditi sami. 
Sigurno imate u kući neku šalicu koja je već stara ili čak i slomljena ili napuknute drške. Takvoj šalici darujte nov život. Uz pomoć toplog ljepila i starih drvenih bojica možete napraviti unikatni držač olovaka. Isto možete načiniti i od lego kockica, od kartona, od iskorištene limenke...

Uvijači

Danas su vrlo aktualni prozirni uvijači, ali im cijena i nije baš prikladna, a uz to oni zagađuju okoliš. Ako imate ukrasnog papira da vam je ostao ili čak novine, moguće je napraviti sjajne uvijače za bilježnice i knjige. Tako možete lako uz pomoć boja ili šara razvrstati udžbenike i bilježnice po predmetima. 

Naljepnice

Naljepnice su više negoli korisne i danas ih ima s brojnim vašim omiljenim likovima, no i njih uz malo mašte možete sami napraviti. I one mogu biti u raznim oblicima, istina da su najpoznatije kao pravokutnici, ali nema pravila da to ne može biti i krug ili trokut, kocka... To je samo stvar vaše želje i mašte. 

»To do« 

Ako imate uredan i dobro organizirano radni kutak, u njemu će i učenje biti puno zanimljivije i lakše. Oni stariji mogu napraviti i plan rada u kom će zapisivati obveze, kontrolne zadatke, zadaće... To su danas tako popularne »To do« liste koje nisu ništa drugo no popis onoga što trebate napraviti.  No, ako u taj običan popis dodate malo boje, po koju zvjezdicu ili srce, bit će ljepši i zanimljiviji, a osjećaj precrtati markerom ono što je gotovo je tek prava stvar. 
Stoga, krenite, pišite, brišite, križajte i maštajte. Škola je sastavni dio vašeg odrastanja. Sretno!
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika