Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O sporazumu Cvetković-Maček, Neven protiv Bačvanina

2. rujna 1939. – Subotičke novine pišu o sporazumu Cvetković-Maček od 24. kolovoza 1939. kojim su uređeni odnosi između Srba i Hrvata i osnovana Banovina Hrvatska. Bački Hrvati (Bunjevci i Šokci) nisu obuhvaćeni sporazumom, ali sporazum svakako nije konačan. List zbog toga piše: »Stoga skrećemo pažnju svim Bunjevcima i Šokcima, da s najvećom mirnoćom i pouzdanjem očekuju i prate razvoj događaja. Nemojte se dati zavoditi različitim političkim račundžijama, koji bi se najviše radovali, da do sporazuma uopće nije došlo, jer su uvijek u mutnom lovili. Budimo spremni, da se u datom času opet spremno i odlučno izjasnimo što smo i što želimo, pa onda što da Bog. Daj Bože da već i našem narodu svanu ljepši i sretniji dani, u kojima će moći da razvije sve svoje naravne životne vrline i da stvori sretnu i veliku budućnost«.

3. rujna 1943. – Naše novine pišu o boravku ministra unutarnjih djela Mađarske Ferenca Keresztesa Fischera u Somboru. Ministar je došao u Sombor u utorak (31. kolovoza) predvečer u pratnji velikog župana Sombora Leona Deáka. Ministra su pozdravili i članovi bunjevačke deputacije sastavljene od članova Bunjevačkog kola. 

4. rujna 1921. – Neven prosvjeduje protiv pisanja radikalskog lista Bačvanin, koji samo Bunjevce pristaše Narodne radikalne stranke naziva pravim Bunjevcima, dok druge osuđuje i napada. »Ta vi, koji skoro u svakojem članku i člančiću pored oni vaših gnušni napadaja završavate sa otvorenim huškanjem ‘heroji utucite sad jednog – sad drugog vodju Bunjevaca, sad utucite čitave mase ovih nepokorni ljudi, koji neće nikako u radikalskoj demokratiji, a neće da priznadu, da su oni pokatoličeni Srbi!’ Zato valja te nepokorne Bunjevce utući sve do jednoga, samo bać’ Ivan, Staniša, Mićo Ročka i Mate Dulić pošto su to već prokušani radikali ostaju i dalje na čelu zemljodilsko-radikalske kasine u Mato Šljakovog mehani. Dajte vi sićušne duše, izmišljajte još veće gluposti, grdite i napadajte sve naše vodje i vi ćete sigurno pobrati zreli plod naše medjusobne ljubavi i koju ljubav vi toljagom nabijate u naše tvrde lubanje. Mi rušimo mir, ljubav i slogu, a vi nas stalno napadate na način gori od zulukaferskoga. Toliko cinizma i perfidije nije vidio svaki.«

6. rujna 1924. – Hrvatske novine, glasilo Vojvođanske pučke stranke, objašnjavaju da osnivanje Vojvođanske pučke stranke ne znači gašenje Bunjevačko-šokačke stranke. »Vojvođanska pučka stranka je osnovana, ali Bunjevačka šokačka stranka se nije u nju pretopila... Vojvođanska pučka stranka je kćerka Bunjevačke šokačke stranke, a to je dvoje, a ne jedno«, piše list.

8. rujna 1922. – Neven donosi crtice iz prošlosti Bunjevaca Hrvata. »Premda su Bunjevci bili u ogromnoj većini u Subotici, ipak su Mađari u zadnje doba njihove vladavine sistematično odstranjivali bunjevačke sinove iz odličnijih mjesta gradske uprave. Tako su zapovijedali Mađari u bunjevačkoj Subotici, a Bunjevci su postali građani drugoga reda. U takvim prilikama dočekali su Bunjevce ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika