Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva vijesti

Unatoč malobrojnosti, ostanimo vjerni Crkvi

Dvanaesta obljetnica od proglašenja crkve Blažene Djevice Marije u Moroviću hodočasničkim mjestom Marije pomoćnice kršćana i duša u čistilištu proslavljena je 2. rujna svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio dekan, preč. Nikica Bošnjaković u zajedništvu s vlč. Ivicom Živkovićem, župnikom u Hrtkovcima. 
Srijemski biskup mons. Đuro Gašparović 2. rujna 2011. godine proglasio je crkvu u Moroviću svetim hodočasničkim mjestom Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana u obraćenju i duša u čistilištu. Na zalaganje za proglašenje ove drevne crkve iz XII. stoljeća župnika Bošnjakovića je potaknuo pokrajnji tirolski oltar s lijeve strane u crkvi. Oltar prikazuje duše iz čistilišta koje se hvataju za Marijine skute te mole Bogorodicu za izbavljenje iz čistilišnih muka. Tijekom proteklih 12 godina na hodočasničko mjesto dolaze brojni hodočasnici iz Hrvatske i župa u Srbiji, upućujući Mariji molitve za obraćenje i spas duša u čistilištu. 
Na kraju misnoga slavlja župnik Bošnjaković poklonio je župniku Živkoviću obiteljsku hodočasničku kapelicu koju vjernici iz šidske općine već duže vrijeme odnose svojim kućama i okupljaju obitelj na zajedničku molitvu. 
»Neka u Hrtkovcima budu veliki plodovi Majke Marije, svetoga Klementa i njihovih anđela čuvara. Posebno pozdravljam hodočasnike iz Hrtkovaca. Budite prvi koji ćete primiti hodočasničku kapelicu i tjedan dana se moliti sa svojom obitelji«, poručio je preč. Bošnjaković.
S. D.

Proštenje na Hrvatskom Majuru

Proštenje sv. Marka Križevčanina u salašarskom naselju Hrvatski Majur, koje se nalazi na teritoriju župe Presvetog Trojstva u Maloj Bosni, proslavljeno je 3. rujna svetom misom kod Gabrićevog križa, koju je predslavio župnik subotičke župe sv. Roka mons. Andrija Anišić u suslavlju s mjesnim župnikom vlč. Draganom Muharemom.  
Prisjećajući se uspomena iz djetinjstva, budući da je na salašu na Hrvatskom Majuru rođen, mons. Anišić se u homiliji spomenuo brojnih molitava salašara, stanovnika ovoga kraja, pod Gabrićevim križem, koji se nalazi u njegovom središtu. 
»Kada sam otišao u sjemenište, a kasnije u bogosloviju, maštao sam da ću jednog dana služiti misu na ovom mjestu. Tada, u vrijeme komunizma, to je bilo nezamislivo. Hvala Bogu, došle su promjene, te sam najprije tadašnjemu biskupu Ivanu Pénzesu 1994. godine rekao kako bih volio da ovdje bude proštenje. Uputio me je na preč. Antuna Gabrića, koji je to objeručke prihvatio i odmah počeo raditi na tome da bismo napravili novi križ. S biskupom smo dogovorili da proštenje bude na prvu nedjelju nakon Bunarićkog proštenja. Tako smo počeli. Ovo je 29. proštenje i moje je srce puno, presretan sam«, rekao je Anišić.  
Govoreći o životu Marka Križevčanina, pojasnio je najprije kako je došlo do toga da baš on bude izabran za patrona Hrvatskog Majura. 
»Već druge godine kada smo ovdje imali proštenje, papa Ivan Pavao II. proglasio je u Slovačkoj svetim Marka Križevčanina, te sam predložio biskupu i župniku da tako učinimo, budući da ćemo proštenje imati prve nedjelje nakon Bunarićkog proštenja, a 7. rujna se slavi blagdan sv. Marka. On je sigurno naš veliki zaštitnik na nebu«.
U istoj prigodi Anišić je blagoslovio novopodignuti križ, budući da su prijašnja dva drvena uništena. Prvi križ na ovom mjestu podigao je Ivan Gabrić 1897. godine. 
Članovi Udruge građana Hrvatski Majur i Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini pomogli su organizatorima proštenja, te su ove godine za sve sudionike na misi, među kojima je puno nekadašnjih stanovnika Hrvatskoga Majura i njihovih potomaka, te mnoštvo starijih osoba, osigurane stolice.
M. T.

Razrješenja i imenovanja u Srijemskoj biskupiji

Promatrajući pastoralne i druge potrebe u Srijemskoj biskupiji, te nakon savjetovanja, razgovora sa svećenicima i njihovog pristanka, od 1. rujna u Srijemskoj biskupiji nastupaju sljedeća razrješenja i imenovanja: mons. Eduard Španović razriješen je službe župnika župe sv. Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, te službe duhovnika Kazneno-popravnog zavoda, a imenovan je župnikom župe Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu II, te biskupijskim povjerenikom za restituciju i imovinska pitanja. Preč. Ivan Rajković razriješen je službe župnika župe Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu II, te službe upravitelja Biskupijskog svetišta Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu, a imenovan je župnikom župe sv. Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, te duhovnikom Kazneno-popravnog zavoda u Srijemskoj Mitrovici i biskupijskim povjerenikom za kulturu.
Preč. Božidar Lusavec razriješen je službe župnika župe sv. Terezije od Djeteta Isusa u Beški, župnog upravitelja župe sv. Ane u Maradiku i župe sv. Ivana Nepomuka u Putincima, te upravitelja Doma sv. Elizabeta u Maradiku. Sve ove dužnosti preuzeo je vlč. Aleksandar Kovačević.
Vlč. Matej Perić razriješen je službe pomoćnika upravitelja Biskupijskog svetišta Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu, te je imenovan za upravitelja, odnosno rektora ovog svetišta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika