Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Upitnik za izborni predmet

Sve škole u Srbiji imaju obvezu anketirati roditelje putem jedinstvenog upitnika koji sadrži mogućnost izučavanja 15 jezika / govora nacionalnih manjina, pa tako i izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Ako se formira skupina, škola je dužna osigurati izvođenje nastave za ovaj predmet. 
Hrvatsko nacionalno vijeće izradilo je upitnik s ciljem ostvarivanja prava na izučavanje tog izbornog predmeta u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.
»Budući da nam je stalo da što veći broj djece upiše izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture molimo Vas da nam popunjavanjem kratkog anonimnog upitnika pomognete da dođemo do povratnih informacija o provedbi obveznih anketa u školama odnosno mjestima koje imaju za cilj realizaciju ovog izbornog predmeta. Upitnik mogu popuniti nastavnik, roditelj ili učenik i svačija saznanja i mišljenja su važni«, navode u HNV-u.
Poveznica za upitnik dostupna je na Facebook stranici Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Prvi sastanak tima 
za izradu Strategije 
kulture hrvatske zajednice

Prvi sastanak tima za izradu Strategije kulture hrvatske zajednice u Republici Srbiji za razdoblje od 2024. do 2029. godine održan je u ponedjeljak, 11. rujna, u Hrvatskom domu – Matici. Izradu ovog dokumenta koordinira Hrvatsko nacionalno vijeće, a tim čine predstavnici HNV-a i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, udruga kulture i medija na hrvatskom jeziku. Koordinator tima je član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Denis Lipozenčić.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kaže kako Vijeće puno vremena i pažnje pridaje izradi strategija, jer je »dobar plan – pola posla«. 
»Jako je važno sagledati realno stanje u području kulture i koji su realno mogući maksimalni ishodi u sadašnjim okolnostima. Na prvom sastanku rasporedili smo zadaće članovima tima, a izrada strategije trajat će narednih nekoliko mjeseci do godinu dana. Kada dokument bude izrađen, bit će, kao i svaki puta, javne rasprave i tako će svi moći sudjelovati u kreiranju strategije. Područje kulture jedno je od najvećih o kojima HNV skrbi«, kaže Vojnić.
Ovo će biti druga strategija kulture Hrvata u Srbiji od uspostave njihove manjinske samouprave 2002. godine. Prva je bila donesena za razdoblje od 2017. do 2021. godine. 


Žurna sanacija krovišta 
crkve sv. Jurja

Nakon olujnog nevremena sredinom srpnja Demokratski savez Hrvata u Vovjodini apelirao je da se žurno reagira u slučaju šteta nastalih na crkvenim objektima koji se suštinski vežu za život i identitet Hrvata u Srbiji. O ovim su pitanjima, kako navode, razgovarali s predstavnicima Crkve te ponudili konkretnu pomoć i sudjelovali u njoj. Kako u stranci ističu, nakon mjesec i pol stanje je šareno, no župljani i župnici su uglavnom brzo djelovali u onome što se moglo učiniti. Crkva svetoga Jurja u Petrovaradinu pretrpjela je ozbiljna oštećenja krova, a i taj se izazov, kako navode u DSHV-u, počeo rješavati.
»U srpanjskom nevremenu u dva je navrata, među ostalim, nastradala i crkva svetog Jurja u Petrovaradinu, sa samostanom, barokna ljepotica stara 322 godine, u kojoj je, uvijek se valja podsjetiti, kršten ban Jelačić. Krovište, koje je već bilo načeto, stradalo je najviše. Zbog velikih prijetnji da voda prodre u samu crkvu, gdje je gotovo završena obnova enterijera, već je izvršena žurna sanacija krovišta, koja je financirana iz interventnog fonda Pokrajinske vlade. Na redu je elaborat i premjer radova, nakon čega će, nadam se, uslijediti rekonstrukcija krova, hidroizolacija crkve i obnova baroknog pročelja, sukladno prijašnjim postignutim dogovorima. Ne zaboravimo da je ovaj spomenik kulture od višestrukog iznimnog značaju za našu zajednicu«, objavio je Goran Kaurić na komunikacijskoj platformi X.
U DSHV-u navode kako će pratiti i obnovu ostalih objekata te načine financiranja te obnove.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika