Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Mons. Gangemi predao palij nadbiskupu Németu 

U marijanskom svetištu Doroslovo, kako prenosi Beogradska nadbiskupija, proslavljen je blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe (8. rujna). Euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Német, a koncelebrirali su apostolski nuncij u Srbiji mons. Santo Gangemi, grkokatolički biskup mons. Đuro Džudžar, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas, savjetnik Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Róbert Pastyik te mnogobrojni svećenici iz Beogradske nadbiskupije i Srbije. Uz mnoštvo okupljenih vjernika hodočasnika iz cijele zemlje, euharistijskom slavlju je nazočio i episkop bački Irinej s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, biskup Slovačke evangeličke crkve Jaroslav Javornik te predstavnici državnih i lokalnih vlasti.
Na početku misnog slavlja nuncij mons. Gangemi stavio je palij na ramena nadbiskupu Németu i rekao da je on simbol posebne povezanosti između nadbiskupa metropolita i Petrova nasljednika i izražava snagu zajedništva s Rimskom crkvom koju nadbiskup stječe po pravu u svojoj pokrajini.
Palij je liturgijski znak koji nose katolički nadbiskupi metropoliti, a označava poseban vid zajedništva metropolita i pape. Simbolika palija iznimno je bogata i biblijski utemeljena. 
U katoličkom bogoslužju to je uska bijela vrpca ukrašena crnim križevima, koju nosi papa i nadbiskupi oko vrata. Jedan krak joj visi na prsima, a drugi na leđima. Papa dijeli palij nadbiskupima kao znak vlasti koju u zajedništvu s Rimskom crkvom imaju u svojim crkvenim pokrajinama. 
Ž. V.

110 godina Karmelskog svjetovnog reda u Somboru

Proteklog vikenda, od 8. do 10. rujna, proslavljena je 110. obljetnica Karmelskog svjetovnog – Trećeg reda u Somboru. Ovome slavlju nazočila su i braća i sestre iz Zagreba, a kako je navela priorica svjetovnog reda s. Marijana u duhu i molitvi s njima su u zajedništvu bila braća i sestre OCDS iz Splita, Krka i Sofije.
Karmelski svjetovni red u Somboru osnovan je 8. kolovoza 1913. godine, a tadašnje vjernike je okupio sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić. Hrvatska karmelska provincija sv. Josipa osnovana je u Somboru 23. ožujka 2019. godine. Tada je za provincijalnu prioricu Hrvatske karmelske provincije svjetovnog reda sv. Josipa OCDS izabrana s. Marijana od kraljice Karmela, koja je i priorica karmelske svjetovne zajednice u Somboru.
Članovi Svjetovnog reda, kako se pojašnjava u Karmelu, su laici, kršćani koji su pozvani na savršenstvo karitativne ljubavi i svetosti u okrilju pojedinih zajednica. To su osobe, piše o. Anastazio Balestrero, koje se tražeći Boga, instinktivno obraćaju svetima, koje stižu tamo, gdje redovnici ne mogu, te nose duh Zajednice kamo ga oni ne mogu nositi. Svjetovni red je isključivo duhovna zajednica i tu dimenziju nastoji očuvati kao temelj vrednota.
Karmelićani su u Sombor došli 1904., a samostan je tada pripadao mađarskoj karmelskoj provinciji.  Desetljećima su somborski karmelićani, a posebno o. Gerard nastojali karmelski red proširiti na hrvatski. To im je uspjelo tek 1959. godine. Zalaganjem o. Gerarda u Somboru je 8. prosinca 1913. godine redovnički habit-škapular obuklo 12 žena, a 1931. godine ih je bilo 32. 
Od osnutka svjetovni karmelski red u Somboru imao je oko 250 članova.

Hodočašće u Bapsku

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna, u organizaciji župe sv. Jurja iz Vajske, a na inicijativu predsjednika mjesnog odbora DSHV-a Daria Bošnjaka, i prijedlog župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića hodočastilo se u Bapsku. 
Bio je to ujedno i povod za povezivanjem Bača, Plavne i Vajske zahvaljujući župnicima vlč. Goranu Vilovu i vlč. Marinku Stantiću. 
Prije nekoliko godina tamošnji župnik, koji je i upravitelj župa sv. Mihaela arkanđela u Lovasu, Marije Pomoćnice Kršćana u Sotinu i sv. Jurja u Bapskoj vlč. Domagoj Vidaković je gostovao u Vajskoj i svjedočio o svome pozivu. Misno slavlje kod stare crkve na groblju predvodio je vlč. Josip Bošnjaković u zajedništvu s braćom svećenicima. Spomenuti svećenici iz Bačke hodočastili su s vjernicima iz svojih župa i pred slikom Gospe Bapske, čiji se original izlaže na čašćenje samo na Malu Gospu, molili za zagovor i pomoć. 
U homiliji vlč. Bošnjaković je istaknuo važnost Gospinih roditelja, te naglasio kako i danas roditelji imaju važnu ulogu u životima djece. 
Želja i cilj ovoga hodočašća uz molitvu i zagovor Nebeske Majke bili su i povezati župe i vratiti vjeru u ljude, zbližiti ljude i ojačati zajednicu. 
A. Š. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika