Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Možemo li nešto pomoći? 

Danas, 15. rujna, obavlja se svjetska akcija »Očistimo svijet«. Sigurna sam da ste ovu rečenicu već čuli više puta, no glavno pitanje je kako? Možemo li mi to sami? Kako očistiti svijet? Bez razmišljanja bismo mogli odgovoriti da je to nemoguće, no ako malo zastanemo i promislimo, možda i možemo početi ili bar doprinijeti čišćenju okoliša. Sigurna sam da mi (ljudi) sve to puno bolje znamo u teoriji negoli u praksi. No, taj problem će mučiti još mnoge generacije. 
Znam da ste već puno toga čuli o ekologiji, ali nemojte te informacije samo složiti u ladicu nego ih i primjenjujte svakog dana. Tek tako ćete dobiti pozitivan odgovor na gore navedena pitanja. 
Sutradan, 16. rujna obilježava se Svjetski dan ozonskog omotača širom planeta Zemlje. Ovaj datum treba »probuditi« svijest kod ljudi kako bi se shvatilo koliki je njegov značaj. Ozon apsorbira ultraljubičasto zračenje i predstavlja štit koji sprječava prodiranja UV zračenja po površini zemlje. Smješten je u stratosferi i nalazi se 15 do 30 kilometara iznad Zemljine površine. Glavni problem ozonskog omotača je njegovo smanjenje i pojavljivanje ozonskih rupa. Ozonski omotač se konstantno smanjuje, a prva takva pojava otkrivena je 1985. godine na Južnom polu i postala je jedan od prvih primjera negativnog djelovanja čovjeka na Zemljinu atmosferu. 
Bečka konvencija o zaštiti ozonskog omotača usvojena je 1985., a zatim Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač 1987. Oni su prvi međunarodni ugovori o zaštiti okoliša koje je prihvatilo 198 zemalja svijeta. 
Dobra vijest je da postoje znanstveni dokazi da se ozonski omotač sam zacjeljuje i da se očekuje da će se oporaviti do sredine ovoga stoljeća, što ne opravdava niti dozvoljava dalja zagađivanja. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika