Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zaljev iz bajke

Segedinska jutra su ovih dana lijepa. Iz nekog razloga nadleću nas leteći baloni i to nevjerojatna količina njih. Prvog dana sam spazila jednog, slučajno, odmah iznad Széchenyi trga, koji je u samom centru. Mislila sam da je slučajnost. Onda sam, prije nekoliko dana, iz auta vidjela puno nebo balona, da bi mi jutros dan počeo tako što mi je jedan cepelin proletio pored terase. Meni je to prelijepo. Mahala sam balondžiji, ali me nije ni primijetio. Poželjeh se provozati, ali je ovdje sve komplicirano, pa i dobiti informaciju zna li netko nekoga tko zna nekoga da mu pravim društvo u jutarnjem letu iznad Segedina. Drugačiji je život po mađarskim frekvencijama, ali nećemo o tome ovaj put.
Vijetnam je na popisu odnedavno. S obzirom na njegovu bogatu povijest i prirodu koja oduzima dah, to i ne čudi. Ali nisam se zaljubila u cijelu njegovu prirodu niti sam je još istražila. Napravit ću to uživo. Ono u što sam se zaljubila je zaljev silazećeg zmaja. Ili, kako mu službeno ime kaže, zaljev Halong.
Smješten na obali južnog kineskog mora, Halong zaljev je poznat po mnogobrojnim otocima koji izgledaju kao mini planine koje izranjaju iz mora. Jedno je od sedam čuda prirode i pod zaštitom je UNESCO-a. Cijeli zaljev se sastoji od vapnenačkog krša i skoro 2.000 otoka različitih oblika i veličina na području od 1.553 km². Cijeli ovaj krajolik nastajao je milijunima godina djelovanja klime i mora i dan-danas se još uvijek mijenja.

Plutajući svijet

Gledajući fotografije zaljev izgleda kao da nema stanovnika, međutim, postoji čitav plutajući svet. Grupisano u četiri naselja, ovdje se nalazi 1.600 stanovnika. Stanovnici su izgradili plutajuće domove, pa tako plutaju i škole, prodavaonice… Roba u prodavaonicama se prevozi čamcima od kuće do kuće. Sve vam stiže svježe, od ribe do voća. 
Halong u prijevodu s vijetnamskog znači »zaljev silazećeg zmaja«. Uz naziv se, naravno, veže i legenda o zmaju. Kada su lokalci stvarali današnji Vijetnam, borili su se protiv raznih neprijatelja. U obrani im je pomogao bog koji im je poslao obitelj zmajeva. Zmajevi su na neprijatelje pljuvali dragulje i žad koji su se pretvorili u današnje otoke. Neprijateljski brodovi slomili su se na otocima i Vijetnam je spašen. Majka zmajeva smjestila se u zaljevu Halong, a djeca u Bai Tu Long, današnjem nacionalnom parku, nešto sjevernije od zaljeva Halong.

Neodoljive špilje

Neki od otoka su šuplji i u njima se nalaze ogromne špilje. Jedna od najpopularnijih je Hang Dau Go, ili špilja drvenih kolaca. Riječ je o velikoj špilji koja ima tri dvorane. Ime je dobila, jer su u trećoj dvorani u 13. stoljeću bili skriveni oštri kolci od bambusa. Nih je vijetnamski narodni heroj i ratni general Tran Hung Dao dao zakucati u dno rijeke Bach Dangkako da bi uništio neprijateljsku mongolsku flotu.
U pričama se često spominje i špilja iznenađenja, Hang Sung Sot. Iznenađenje o kojem je riječ čeka u njezinoj drugoj odaji, a koje je iznenađenje majka prirode stvorila otkrit ćete ukoliko posjetite ovu špilju.
Tu je i špilja Hang Trong ili špilja bubnjeva, u kojoj je prilično vjetrovito i vjetar koji puše između stalaktita i stalagmita proizvodi zvuk nalik na bubnjanje.
Ima mnogo aranžmana koji nude brodove za potpuni ugođaj u ovom zmajevom gnijezdu, ali već vidim da mi vesla iz ruku izlaziti neće.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika