Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska uspješna u rujanskom ciklusu

Dvije pobjede, šest bodova, cilj postignut. Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je u petak, 8. rujna, na Rujevici (Rijeka) Latviju s 5:0, a potom tri dana kasnije u ponedjeljak, 11. rujna, i domaćina Armeniju u Erevanu (1:0) i uspješno nastavila kvalifikacijski put prema Njemačkoj 2024. S dvama pobjedama momčad Zlatka Dalića vratila se na prvo mjesto skupine D i nakon četiri odigrana susreta ima 10 osvojenih bodova.

Latvija i Armenija 

Zbog finalnog turnira Lige nacija Hrvatska nije igrala u lipnju i rujan je, zbog manjeg broja odigranih susreta, dočekala u sredini svoje kvalifikacijske skupine. Ali treća momčad svijeta i finalist Lige nacija brzo je vratila liderstvo u skupini D i sada mnogo lakše dočekuje nastavak kvalifikacijskog ciklusa. Najuspješniji izbornik u povijesti suverene Hrvatske i ovoga puta je pronašao najbolju igračku formulu, povukao neke poteze koji su pomalo (ili malo više) iznenadili sportsku javnost (izostanak Kovačića, forsiranje Petkovića i Ivanušeca u startnoj postavi). Pobjedama se ne gleda u zube, a rotacija igrača je osobna stvar svakoga nogometnoga stratega. Dao je Dalić šansu i nekim igračima iz drugog plana (Stanišić, Musa, Barišić), ali je i potpuno razigrao kapetana Modrića (iznenađujuću pričuvu u Realu), te osvježio Livakovića (nakon prelaska u Fenerbahçe još nije nastupio). Lavovski posao u dva susreta odradili su vedete u središnjici Brozović i Gvardiol, uz sve sigurnijeg posljednjeg čovjeka obrane Šutala. Hrvatska u rujnu nije primila gol, a postigla ih je šest. Taj podatak već puno govori, uz statističku činjenicu kako je primljen samo jedan gol na otvaranju protiv Walesa u Splitu (1:1), a protivnicima zabijeno devet pogodaka u četiri susreta. Sve ovo su jasni pokazatelji kako su vatreni odlično posložena momčad s nekoliko iznimno jakih pričuva (Pašalić, Vlašić, Majer) koje u svakom trenutku mogu ravnopravno konkurirati za mjesto u startnoj formaciji. Hrvatska ima jaku i stabilnu momčad dostojnu svoje reputacije polufinalista i finalista na posljednja dva Svjetska prvenstva, te finalista Lige nacija, pa uspješno okončanje kvalfikacija i plasman na EP u Njemačkoj 2024. ne bi trebalo više dovoditi u pitanje.

Zlatko Dalić

Iako je često bio osporavan, a njegova trenerska kvaliteta bila dovođena u pitanje od dežurnih kritičara, najtrofejniji hrvatski izbornik u povijesti ponovno dokazuje svoju kvalitetu. Otkada je na poziciji prvog stratega vatrenih uspješno je izvršio već dvije smjene generacija i ponovno ima jaku, respektabilnu momčad provjerenih vrhunskih nogometaša. Svojom mirnoćom i jasnom vizijom ovaj nogometni stručnjak rođen u Livnu (1966.) postao je najdugovječniji izbornik (od listopada 2017.) i prvi koji je odveo Hrvatsku na tri velika natjecanja. Osvojeno svjetsko srebro (Rusija 2018.) i bronca (Katar 2022.) govore više od svih riječi...
D. P. 
Foto: Hina

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika