Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Plenković primio Žigmanova

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u utorak, 19. rujna, u Zagrebu s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim. »Razvijena suradnja te podrška Vlade Hrvatske donijela je veliki broj beneficija hrvatskoj zajednici u Srbiji, od razvoja institucionalne infrastrukture, uvećanog ostvarivanja manjinskih prava do osnažene političke participacije! Idemo dalje – ciljevi još uvijek nisu u punini ostvareni«, naveo je Žigmanov na Facebooku ove stranke nakon susreta.


Susret Žigmanova 
sa Šimpragom

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov susreo se 18. rujna u Zagrebu s potpredsjednicom Vlade Hrvatske Anjom Šimpraga. Razgovarali su o povezivanju institucija dviju zemalja u procesima kreiranja politika i suradnje s organizacijama civilnog društva, te razmjeni iskustava i dobrih praksi.
Sastanak je dio studijskog posjeta tima ovog Ministarstva i organizacija civilnog društva iz Srbije Uredu za udruge Vlade Hrvatske.
Žigmanov je tijekom razgovora naglasio da su organizacije civilnog društva važan partner državi u kreiranju i provođenju javnih politika i da su, u tom pogledu, iskustva koje ima Hrvatska od izuzetne koristi za unaprjeđenje ovog područja u Srbiji. Istaknuo je i kako je Srbija svjesna važnosti otvorenog dijaloga i suradnje s civilnim društvom na svom putu k EU i da Ministarstvo predano radi na stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, o čemu svjedoči i proces formiranja istoimenog Savjeta koji je u tijeku, te je izrazio nadu da će biti u prilici ugostiti potpredsjednicu Šimpraga u Beogradu, upućujući joj službeni poziv za posjet Ministarstvu.
H. R.

Pásztor: Vrijeme je da Srbija preispita svoju 
migracijsku politiku

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) István Pásztor izjavio je kako je vrijeme da Srbija preispita svoju migracijsku politiku i da »građani s pravom osjećaju da ih država ne štiti«. On je kao rješenje naveo da migranti trebaju biti u prihvatnim centrima do dobijanja azila, prenio je Magločistač.
Povodom učestalih slučajeva obračuna krijumčarskih grupa, koji se ne dešavaju samo na rubu grada, u šumskom pojasu, već i u centru Subotice, Pásztor je rekao za RTV Pannon kako je o ovoj temi više puta razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i sam naveo kako je potrebno preispitati migracijsku politiku Srbije.
On je ocijenio da je migracijska politika Europske unije dospjela u škripac i da je potrebno pronaći druga rješenja.
»Pomalo je tragikomično da dolazi 200-300 policajaca s dronovima i helikopterima, termovizijskim kamerama koji pronađu 300 migranata, odvezu ih u prihvatne centre, oni se tamo okrijepe, i već ih čeka kolona taksi vozila koja ih ponovo dovozi«, kazao je Pásztor.
Smatra kako je »jedino rješenje da se u blizini srpsko-makedonske granice formiraju kampovi i tko dobije azil, taj može ući u zemlju, a ostali trebaju biti vraćeni«.
Kako je rekao, stav SVM-a službeno ne podržava nijedna parlamentarna stranka, ali smatra kako Srbija nema drugi izbor.
»Neprihvatljivo je da Srbija nema kontrolu nad dijelom svog teritorija, a s druge strane, građani s pravom osjećaju da ih država ne štiti«, istakao je Pásztor.
Dodao je kako Srbija nema što kalkulirati, i da nema razloga baviti se time, »podržava li nas netko, jer je ovo pitanje potrebno pokrenuti u nadi da će biti onih koji će nam pomoći jer radimo u cilju općeg dobra«.
Pásztor je u intervjuu za list Magyar Szó istakao i da su »spomenute interesne grupe (krijumčari migranata) trenutno jače od države i državnog aparata, koji može djelovati uz punu rigoroznost zakona«.
»Sve ukazuje na to da tu rigoroznost primjenjuje samo u ograničenoj mjeri«, poručio je lider SVM-a. 
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika