Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Znatno snažnija potpora županija

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je 19. rujna u Krapini, a na njoj je, na inicijativu župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, usvojeno Pismo namjere o uspostavljanju suradnje Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ovim sporazumom, koji će biti potpisan u prosincu, sve županije će usustaviti financiranje projekata i programa HNV-a čime će dosadašnja potpora biti znatno snažnija, objavio je HNV.
»Inicijativa koja je na današnjoj sjednici usvojena značit će jedno novo razdoblje u funkcioniranju krovne institucije Hrvata u Srbiji. Radujemo se da više nećemo morati iznova svake godine trošiti snagu i energiju na iznalaženje sredstava za troškove redovitih programa kao što su prijevoz, udžbenici ili potpora udrugama, već ćemo je usmjeriti na nove razvojne programe i projekte. Ne zaboravljamo, dakako, ni potpore koje su bile od iznimne važnosti ranijih godina od strane županija, prvenstveno župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, jer su upravo one učinile da opstanemo do danas«, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
Osim usvajanja odluke o kontinuiranoj potpori svih županija i Grada Zagreba, potpisan je i sporazum s Krapinsko-zagorskom županijom o stipendiranju učenika i studenata koji studiraju u Srbiji.
»Gesta osiguravanja sredstava za stipendije učenika i studenata koji studiraju u Srbiji govori kako župan Kolar ima odlično razumijevanje naših potreba. Stipendiranje mladih koji će ostati ‘rasti gdje su posijani’ jedno je od naših velikih prioriteta. Prilog tomu dao je i novi kapitalni projekt Vlade Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojim će se izgraditi, odnosno obnoviti tri vrtića na hrvatskom jeziku«, rekla je Vojnić.
Zajednica županija svoj posjet Hrvatima u Srbiji planira u prosincu ove godine.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika