Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dobra suradnja s Hrvatima u Srbiji

Hrvatski dom – Maticu u Subotici, sjedište hrvatskih institucija u Srbiji, posjetili su u ponedjeljak,  25. rujna, dužnosnici iz Požeško-slavonske županije, a koji su dan ranije bili gosti 23. Festivala bunjevački pisama u Subotici. Suradnja te županije, pojedinih lokalnih samouprava (poput Grada Pleternice i Općine Kaptol), tamošnjih ustanova i manifestacija s Hrvatima u Srbiji višegodišnja je i dobra, a postoji i mogućnost njezina proširenja, ocijenjeno je ovom prigodom.
Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala bunjevački pisama bila je Općina Kaptol iz Požeško-slavonske županije. Ovo pokroviteljstvo rezultat je višegodišnje suradnje s njihovim festivalom tamburaških pjesama Zlatni glas Zlatne doline na kojemu nastupaju i izvođači iz Vojvodine. 
Načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić izrazio je zadovoljstvo Festivalom bunjevački pisama kao i nadu će se razmjena glazbenih izvođača još više razvijati. 
»Osim što nas glazba povezuje, mi također moramo osjećati bilo naše hrvatske zajednice u Srbiji«, kazao je Pavičić.
Javna ustanova Pleternica iz istoimena grada partner je HGU-a Festival bunjevački pisama u prekograničnom projektu putem kojega je izgrađen i opremljen Tamburaški klub u Tamburaškoj kući u Subotici. Prostor je otvorila županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić. 
»Suradnja je počela između Glazbene škole u Požegi i HGU-a Festival bunjevački pisama, a u posljednjih deset godina uspostavljale su nove suradnje. Hrvatska zajednica je zajednica u potrebi, a vjerujem da će, i podrškom Vlade Hrvatske, koja je iskazana u gradnji Hrvatskog doma – Matice, ali i daljnjoj suradnji Hrvatske zajednice županija i HNV-a, ta potpora biti još snažnija te da će položaj Hrvata u Srbiji biti još bolji«, rekla je Jozić.
Grad Pleternica poznat je po uspješnom privlačenju sredstava iz fondova Europske unije, a ta znanja njihova Javna ustanova Pleternica prenijela je svojim projektnim partnerima u Srbiji – HGU-u Festival bunjevački pisama. 
»Hrvati u Srbiji imaju na raspolaganju sve više sredstava i mogućnosti za projekte iz Republike Hrvatske. Uz partnere s naše strane, smatramo da mogu jako puno toga napraviti. Mi ćemo biti uz njih dokle god je njihovih dobrih i kvalitetnih ideja i dokle god je ljudi koji žele raditi«, kaže gradonačelnica Pleternice Marija Šarić. 
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je važnost ovakvih posjeta i suradnji. 
»Bila je ovo prilika da delegacija od petnaest članova šire upozna izazove s kojima se Hrvati u Srbiji suočavaju te da se time povećava njihova osjetljivost za naš položaj. Oni su naši misionari u Republici Hrvatskoj, a ovakvi posjeti nam puno znače jer se tijekom njih izrode i nove ideje. Osim tamburaške glazbe i Muzeja bećarca, još jedna velika poveznica s Požeško-slavonskom županijom je i Gospa od Suza, čije svetište postoji u Pleternici. Na današnjem sastanku je dogovoreno da ćemo razraditi tu ideju i napraviti poveznicu i s Crkvom. Bilo je riječi i o tome da se općine u ovoj županiji, poput Vukovarsko-srijemske županije, ujedine i pomognu s koliko sredstava mogu, a nama će to značiti puno«, rekla je Vojnić.
Dužnosnici iz Požeško-slavonske županije istaknuli su i kako bi voljeli da Hrvati u Srbiji uživaju veću financijsku potporu od tijela vlasti u Srbiji, na razini, kako su dodali, koju imaju nacionalne manjine u toj županiji.
D. B. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika