Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na Veleučilištu u Vukovaru diplomirao i prvi student iz Srbije

Subotičanin Dario Tumbas prvi je student iz Srbije koji je diplomirao na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru. Tumbas je završio preddiplomski studij fizioterapije u trajanju od tri godine, a svoje obrazovanje nastavlja na diplomskim studijama istog veleučilišta, također u području fizioterapije. 
Student Tumbas kaže kako mu nije bilo lako kada je prije tri godine otišao na studij u Vukovar, jer nikoga nije imao iz Srbije prije njega, ali da se brzo snašao i stekao poznanstva. Ističe i kako za vrijeme studija nije doživio niti jednu neugodnu situaciju zbog porijekla ili naglaska. 
»Htio sam studirati u Hrvatskoj, a Vukovar mi je bio najbliži pa sam se zbog toga odlučio otići tamo. Dobro se poklopilo i što me je medicina zanimala. Mali je to grad i lako je snaći se u njemu. Ljudi su kulturni i ljubazni«, kaže Tumbas. 
Osim blizine granici, prednost studiranja u Vukovaru su upisne kvote koje nudi Veleučilište Hrvatima iz Srbije, smještaj u novoizgrađenom domu te stipendije Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u iznosu od 1.500 eura godišnje. 
Na Veleučilištu u Vukovaru trenutačno ima sedam studenata iz Srbije. Članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Nataša Stipančević ističe da se zbog dobre suradnje koju ostvaruju s ovim veleučilištem i pogodnosti koje nude svake godine netko od mladih ode na studij u Vukovar. 
Tim povodom na svečanoj sjednici Vijeća Veleučilišta, održanoj sredinom rujna, dodijeljena je Mala zlatna plaketa HNV-u. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika