Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Poziv za festival tradicijskog pjevanja

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo poziva amaterske pjevačke skupine koje njeguju tradicijsku pjesmu da se prijave za sudjelovanje na VI. Međunarodnom festivalu tradicijskog pjevanja.
Skupine mogu biti: ženske, muške i mješovite, od tri do osam članova. Predstavljaju se s po dvije pjesme različitog karaktera. Festival je natjecateljskog karaktera, u sastavu tročlanog žirija, koji dodjeljuje nagrade i specijalna priznanja.
Zainteresirani se mogu javiti putem e-mail adrese na hkcbunjevackokolo@yahoo.com ili na bajicines20@gmail.com. Prijave se vrše do 1. listopada 2023. godine. Festival će biti održan 21. listopada u Velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici s početkom u 18 sati. 
Organizacijski odbor festivala zadržava pravo odlučivanja o izboru prijavljenih pjevačkih skupina.

Croart na koloniji u Belišću 

BELIŠĆE – Članovi HLU-a Croart iz Subotice sudjelovali su protekloga vikenda na 13. sazivu likovne kolonije Panon u Belišću. Kolonija je okupila tridesetak slikara. Osim Croarta, sudjelovali su i članovi udruga Kvin iz Kotline, SLIK iz Slatine, LIKROB iz Donjeg Miholjca, Klas iz Čepina te akademski slikari Ivan Križanović i Nedeljko Čubek. Da inspiracije nije nedostajalo potvrđuju brojni radovi raznih motiva: pejzaža, ljudi, poznatih belišćanskih motiva kao što je novoobnovljena palača Gutmann u različitim slikarskim tehnikama. Koloniju organizira udruga Bel-art, uz pomoć Turističke zajednice grada Belišće i pod pokroviteljstvom Grada Belišća.

Jesenje prelo u Surčinu

SURČIN – Manifestacija Jesenje prelo u Surčinu održava se treći put u organizaciji Hrvatske čitaonice Fischer. Dvodnevni program će biti održan u porti crkve Presvetog Trojstva u Surčinu. Otvorenje manifestacije je u subotu, 23. rujna, u 17 sati kada će uz kulturno-umjetnički program biti otvorena izložba »Iz ormana naših baka« te starih rukotvorina gostiju prela. Osim domaćina, sudjeluju HKD Šid, udruženje Perla, Slovačka evangelička crkva Boljevci, Udruženje makedonsko-srpskog prijateljstva Šar planina i udruženje žena Surčinke. Na izložbi će sudjelovati i obitelj Nerandžić iz Stare Pazove i župnik Marko Kljajić.
Program se nastavlja sutradan, u nedjelju, 24. rujna, s početkom u 13 sati, kada će biti priređena izložba »Kulturna baština u suvremenoj formi«, uz prigodan program. 
Turistička organizacija Općine Surčin je ovu manifestaciju uvrstila u program Dana europske baštine »Živo naslijeđe 2023.«. Manifestacija se održava uz financijsku potporu Općine Surčin.

Predavanje o kulturnoj baštini Šokaca

SONTA – Predavanje o kulturnoj baštini bačkih Hrvata Šokaca bit će održano večeras (petak, 22. rujna), u Šokačkoj kući u Sonti. Predavač je prof. dr. Vladimir Stojanović, šef Katedre za geoekologiju Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu. Početak je u 17 sati.

Upis novih članova u HKC Bunjevačko kolo

SUBOTICA – Folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice vrši upis novih članova. Zainteresirana djeca od 6 godina pa naviše mogu se javiti svakoga radnog dana (od 18 do 21 sat) u prostorijama Bunjevačkog kola u Subotici (Preradovićeva 4). 

Upis novih članova u Nazor

SOMBOR – Mlađa grupa folklora HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora nastavlja s probama i vrši upis novih članova. Probe se održavaju petkom od 19,30 do 20,30 sati kada je i moguć upis novih članova. 

Upis novih članova u Šokadiju

SONTA – KPZH Šokadija iz Sonte vrši upis novih članova, a stare, kako navode, zovu »da nastavimo di smo stali i da budemo još bolji«. »Hajde da se družimo, igramo, pivamo, sviramo, glumimo, slikamo, putujemo i njegujemo kulturu našega naroda«, navode u udruzi.
Sve informacije o upisu mogu se dobiti na brojeve telefona: 061/306-82-78 i 064/066-35-45. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika