Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Znak zajedništva katolika

Vanjsko proštenje novosadske župe Imena Marijina iznimno je svečano proslavljeno 17. rujna koncelebriranom svetom misom koju je, na poziv župnika Attile Zselléra, predslavio beogradski nadbiskup i metropolit Ladislav Német. 
Za ovogodišnje su se proštenje vjernici novosadske »katedrale« pripremili na dvodnevnoj duhovnoj obnovi koju je predvodio redovnik, misionar Krvi Kristove, o. Stjepan Ivan Horvat. Njegova razmatranja o oprostu, životu Crkve i življenju kršćanske vjere, uz poučno osobno svjedočanstvo, te otvorenost za suvremeno navještanje evanđelja, privukli su i Novosađane i župljane okolnih župa, na isti način kao što privlače i desetke tisuća njegovih slušatelja i pratitelja na društvenim mrežama.
U propovijedi na dvojezičnoj misi nadbiskup Német, govoreći o povijesnim okolnostima obrane Beča čiji je vinovnik bila kršćanska vojska na čelu s poljskim kraljem Janom Sobjejskim, poručio je da je potrebno zajedništvo čuvati i njegovati. 
»Mislimo na našu budućnost, ovdje, u Vojvodini i u Srbiji. Svatko od nas je primio svoje darove i sposobnosti koje trebamo itekako iskoristiti za sve nas. Iskoristimo sve mogućnosti da gradimo zajedništvo katolika u cijeloj Srbiji. Ne mogu Sava i Dunav biti granice. Mostovi preko tih rijeka trebaju biti za nas najvažniji. Imamo katolike u centralnoj Srbiji, mnogo manje njih nego ovdje, a oni puno puta trebaju našu pomoć. Imamo Subotičku biskupiju, koja je najjača i koja bi mogla u suradnji s drugim snagama i dobrim ljudima pomoći u gradnji cijele crkve u Srbiji. Budimo zajedno. Sile su 150 godina ratovale protiv Turaka i nisu mogle pobijediti dok se nisu dogovorile. Neka to za nas bude znak da i mi, ako želimo, ovdje možemo sačuvati kulturu i jezik, ostati na ovim prostorima, živjeti dobro u zajednici svih katolika i ljudi dobre volje u Srbiji«, kazao je nadbiskup.
On je sa svećenicima nakon popričesne molitve sišao u kriptu crkve, gdje je uređena kapela posvećena sv. Eugenu, ranokršćanskom mučeniku, čije se relikvije nalaze u futoškoj crkvi Srca Isusova, te je blagoslovio prostor kapele, oltar, ambon i tabernakul. Kapela će služiti za bogoslužja i pobožnosti s manjim brojem vjernika. U oltar kapele položene su moći bl. Jánosa Brennera i bl. Marije Propetog Isusa Petković.
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika