Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvorena knjiga

Književna tribina, nazvana »Otvorena knjiga«, zamišljena kao projekt izravne komunikacije literarnog stvaratelja i njegove publike, pokrenuta je u Subotici 1979. godine. Prvi njen gost u ožujku iste godine bio je poznati jugoslavenski pisac Mirko Kovač. Tribina je održana u čitaonici Gradske knjižnice uz organizacijski doprinos Doma omladine i pionira i Sekcije pisaca. Pozivnice su poslane na određene adrese, a pratio ih je i primjerak knjige Vrata od utrobe, nagrađene NIN-ovom nagradom. Gosta večeri i njegov književni opus predstavio je Vuk Krnjević, član žirija prestižne nagrade kojom je Kovač slavodobitno ovjenčan. Dobar prijam publike potaknuo je nastavak djelovanja ove tribine, a vremenom je organizaciju nastavilo Radničko sveučilište (danas Otvoreno) u Subotici, gdje su se i održavali ovi kulturni susreti. Uslijedila su brojna gostovanja renomiranih jugoslavenskih književnih imena, ali i autora iz drugih intelektualnih sfera (filozofija, ekonomija, društvene znanosti), na radost svih poklonika kvalitetne pisane riječi. Kako je to bilo svih godina »Otvorene knjige« priča sociolog Dušan Torbica, jedan od najzaslužnijih za organizaciju ovih tribina i gostovanja renomiranih imena koji su na tribinu dolazili.
»Odmah moram reći kako je organizacijsko objedinjavanje navedenih gradskih kulturnih institucija bilo u cilju sprječavanja dupliranja i multipliciranja više manifestacija na pojedini datum. Operativni dio posla preuzelo je tadašnje Radničko sveučilište (poslije preimenovano u Otvoreno), gdje sam ja radio kao stručni suradnik i bio angažiran kao urednik književne tribine ‘Otvorena knjiga’. Organizacijska priprema trajala je u prosjeku nekih mjesec dana, a podrazumijevala je dogovor s potencijalnim književnim gostom i postupak otkupa određenog dijela tiraže njegovih knjiga kako bi iste bile podijeljene posjetiteljima tribine. Naravno, nastojali smo knjige otkupljivati po najpovoljnijim cijenama i što većim popustima i mogu reći kako nam je to u velikoj mjeri uspijevalo. Što se tiče odabira gostiju, o njima je odlučivao stručni savjet (predstavnici gradskih kulturnih institucija, profesori književnosti, Slobodan Marković i Boško Krstić (najzaslužniji za inicijaciju i zaživljenje cijeloga projekta), Radomir Babin, Milovan Miković, Marija Šimoković, Boško Kovačević i dr.), a nekad je kriterij bio sam autor i atraktivnost njegove ličnosti, dok bi se znalo da odlučuje kvaliteta neke knjige i iznenadna popularnost do tog trenutka javnosti manje poznatog književnika. Što se tiče samih imena, zbilja mi je teško izdvojiti neko od njih (održano je pedesetak ‘Otvorenih knjiga’), ali ako bih baš morao to bi bio, jedno vrijeme naš sugrađanin i književni velikan, Danilo Kiš sa svojom čuvenom knjigom Grobnica za Borisa Davidoviča. Nažalost, tribina je, unatoč svojoj popularnosti i odličnoj posjećenosti, u svojoj originalnoj formi i postavci ‘ugašena’ koncem osamdesetih godina prošloga stoljeća«, navodi Dušan Torbica.  
Među prezenterima ove književne tribine bio je povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, kroničar, erudit i pisac Bela Duranci (na fotografiji desno). 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika