Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret ministranata u Monoštoru

Susret ministranata Subotičke biskupije, hrvatskog govornog područja, održan je 16. rujna u župi sv. Petra i Pavla u Monoštoru. Oko 160 ministranata iz raznih župa Biskupije okupilo se u pratnji desetak svećenika. Sve njih pozdravio je i spremno dočekao župnik domaćin vlč. Dražen Dulić.
»Kako je na početku misnog slavlja vlč. Dragan Muharem rekao ovaj susret ministranata je važan, jer su oni poslužitelji oko oltara, stalno su u doticaju s liturgijom i znaju što se događa oko oltara«, ističe župni vikar subotičke katedrale vlč. Damjan Pašić i pojašnjava: »Ministranti su nama svećenicima velika pomoć, najbliži su oltaru i Isusu, i uz njih liturgija može izgledati i biti ono što i treba. Stoga je ovaj dan izabran samo za njih, kao zahvala, mogućnost za upoznavanjem, kao duhovna ali i društvena obnova. Međusobna povezanost ministranata na oltaru je prisutna, ali unutar župnih zajednica, a ovo je mogućnost da se ministranti upoznaju i sa svojim vršnjacima iz drugih župa biskupije«. 
Osim toga, ministranti su ovoga puta imali mogućnost i za provjeru znanja (kviz znanja), kao i za sportske aktivnosti, gdje su pokazali svoje znanje, ali i vještine. 
Po riječima vlč. Pašića ove godine je održano natjecanje u kvizu znanja, zatim natjecanje u malom i velikom nogometu, u stolnom tenisu, šahu i povlačenju konopca, a s ministrantima su bili mladi svećenici ove biskupije. 
»Ovo je prva godina da smo pripremili i medalje i trofeje, pa je radost među nagrađenim bila još veća. Sva prva mjesta su dobila medalju i diplomu, s time da medalja ostaje pojedincima, diploma ide župi, a u pojedinim disciplinama su dodijeljeni i trofeji, koji također idu u župe«, priča vlč. Pašić. 
Ministranti su se pokazali i u kvizu znanja koji se odnosio na znanje o liturgiji i dijelovima mise. »Kviz znanja je pokazatelj koliko ministranti znaju i koliko je potrebno dodatno raditi s njima. Što je liturgija i kako se prema njoj odnositi. Jesu li svjesni što im je zadaća i zašto su oko oltara ili je to samo onako za fotografiranje«, kaže velečasni. 
Pašić ujedno najavljuje i da je u pripremi knjiga za ministrante u kojoj će sve potrebno biti objedinjeno na jednom mjestu, a koja će biti dostupna u svim župama, ali i svakom ministrantu pojedinačno. 
Ž. V. 
Foto: Vedran Jegić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika