Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska bez četvrtfinala

Unatoč domaćinstvu u Splitu i igranju pred domaćom publikom u dvorani Gripe (dom najvećih uspjeha košarkaša Jugoplastike) Hrvatska teniska reprezentacija nije se uspjela plasirati u završnicu najmasovnijeg svjetskog teniskog momčadskog natjecanja. Put u Malagu izborili su, posve iznenađujuće, momčadi na koje, u konkurenciji domaćina i SAD-a, nitko nije ozbiljnije računao: Nizozemska i Finska. 

Nekoliko važnih faktora

Izbornik Vedran Martić se neposredno prije početka kvalifikacijskog turnira u Splitu našao u vrlo neugodnoj situaciji, jer je Borna Ćorić, prvi reket Hrvatske i 26. igrač ATP ranking ljestvice, zbog ozljede morao otkazati nastup. Obzirom na ozljedu koju već dulje vremena vuče Marin Čilić, crveno-bijela momčad ostala je nominalno na Borni Goji (do tada drugim ili pričuvnim igračem) i splitskoj mladosti: Dujom Ajdukovićem i osamnaestogodišnjim Dinom Prižmićem. Izuzev Goje (ATP 77.), ostatak hrvatske reprezentacije još uvijek je daleko od stotinu najboljih tenisača na planetu. A na drugoj strani mreže, tijekom tjedan splitskih dana i tri kvalifikacijska susreta stajali su: Tiafoe (SAD, ATP 11), Paul (SAD, ATP 13), Griekspoor (Nizozemska, ATP 24), McDonald (SAD, ATP 39), Ruusuvuori (Finska, ATP 57). Plus u igrama parova sastav je bio još teži: Krajicek (SAD, ATP 1), Koolhof (Nizozemska, ATP 4), Ram (SAD, ATP 5), Heliovaara (Finska, ATP 30). 
Znatno oslabljena hrvatska reprezentacija borila se maksimalno, unatoč svemu navedenom, i čak je imala svoju šansu za plasman u četvrtfinalu. 

Borna Gojo

Još od trenutka kada se ustalio u Davis cup momčadi i počeo nizati pobjede protiv tenisača iz Indije, Australije, Italije, Srbije, rođeni Splićanin je ukazivao na svoj veliki talent i sklonost pokazivanju najboljeg tenisa kada je to najpotrebnije. Bilo je tako i ovoga rujna u Splitu. Borna je svladao favoriziranog Tiafoea i otvorio vrata željenoj velikoj pobjedi protiv SAD-a. Par Dodig/Pavić trebao je dovršiti posao i donijeti potrebiti drugi bod, ali na drugoj strani su se ispriječili Krajicek/Ram. Imala je Hrvatska vodstvo u tie breaku prvoga seta 4:2 i smash Dodiga za 5:2, ali je na koncu izgubila taj presudni set. Uzeli su drugi, ali su Amerikanci slavili u trećem 6:2. Prvi reket Hrvatske donio je bod i u posljednjem susretu protiv Nizozemske, koji istina nije rezultatski ništa značio, ali je imponirala njegova igra i požrtvovnost tijekom cijelog susreta. Svladao je znatno bolje rangiranog Griekspoora i barem malo razveselio tužnu splitsku publiku. Na koncu, još jednu radost donio je svojom pobjedom neplanirano sastavljeni par Ajduković/Pavić.

Budućnost

Hrvatska Davis cup momčad ima lijepu budućnost, jer Borna Gojo ima svega 25 godina, Duje Ajduković 21, a Dino Prižmić tek 18. Plus Borni Ćoriću je 27 godina i svi oni, uz igrače parova za koje često ne vrijede uobičajeni singl limiti godina – Dodigu je 38, a trenutačno je drugi tenisač svijeta, činit će još dugo reprezentativni sastav. U Splitu nisu uspjeli, ali tko zna što nosi sljedeća sezona Davis cupa. Nemojmo zaboraviti kako je Hrvatska u krugu samo 10 svjetskih reprezentacija koje su uspjele dva ili više puta osvajati ovaj vrijedni trofej. Hrvatski tenis slavio je 2005. i 2018. godine.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika