Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Usta Marija i pohita u gorje«

Gotovo 200 vjernika Subotičke biskupije hodočastilo je 23. i 24. rujna Blaženoj Djevici Mariji u Mariji Bistrici. S pukom je išlo i tri svećenika, među kojima i privremeni upravitelj biskupije mons. Ferenc Fazekas. 
Prema riječima vođe puta, katedralnog vikara župe sv. Terezija Avilske Damjana Pašića hodočasnici su u subotu navečer imali misu, križni put i prigodu za osobnu molitvu. Nedjelju su započeli zavjetnom misom, nakon koje su imali osobnu molitvu i slobodno vrijeme. U povratku kući hodočastili su u još jedno Marijino svetište – Svetište Krvi Kristove u Ludbregu. 
Geslo ovogodišnjeg hodočašća bilo je »Usta Marija i pohita u gorje«.
Organizator hodočašća ističe da je među njima bilo i desetak pravoslavnih vjernika. Komentira i da bi hodočašće moglo biti masovnije, ali da je za to potreban veći angažman župnika oko njega. 
Marija Bistrica zavjetno je hodočašće bačkih Hrvata s tradicijom preko 200 godina. Kako kaže vlč. Pašić, svake godine vjernici Subotičke biskupije hodočaste u Mariju Bistricu trećeg vikenda u rujnu. 
»Somborski Bunjevac Andrija Palković 1791. hodočastio je Blaženoj Mariji Djevici za ozdravljenje svoje djece. Nakon ukazane pomoći i ozdravljenja djece u zahvalu je svake godine pješice hodočastio u Mariju Bistricu. Kao normalan slijed događaja i odraz davno prisutne iznimne ljubavi koju puk ovog prostora ima prema Mariji Djevici započinje hodočašćenje bačkih Hrvata Mariji Bistrici. Još od sedamdesetih godina XX. stoljeća svećenici Subotičke biskupije sa svojim pukom organizirano hodočaste u ovo Gospino svetište«, priča vlč. Pašić. 
Ž. Š.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika