Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pokrajinska sredstva za sanaciju vjerskih objekata

Pokrajinska vlada je, nakon elementarnih nepogoda, koje su u srpnju oštetile vjerske objekte na teritoriju AP Vojvodine, 3. listopada uručila ugovore o sanaciji štete za 69 oštećenih vjerskih objekata u ukupnom iznosu od 101,7 milijuna dinara.
Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama je bilo u stalnom kontaktu s predstavnicima svih vjerskih zajednica, kako bi u što kraćem vremenu dobilo informacije o procjeni štete, rekla je pokrajinska tajnica Dragana Milošević.
Zamjenik pokrajinske tajnice Goran Kaurić kaže kako je više od 26 milijuna dinara izdvojeno za sanacije na objektima koji pripadaju Katoličkoj crkvi. Za Subotičku biskupiju izdvojeno je 9,5 milijuna dinara, za Zrenjaninsku biskupiju 2,6 milijuna, a za Srijemsku biskupiju preko 14 milijuna dinara. 
»Najviše sredstava izdvojeno je za Srijemsku biskupiju jer je tamo šteta najveća. Mimo ove podrške, Pokrajinska vlada pomogla je i žurno privremeno saniranje krovišta crkve sv. Jurja u Petrovaradinu«, kaže Kaurić.
Na osnovu pristiglih zahtjeva dodijeljena sredstva će biti usmjerena za sanaciju krovova, oluka, prozora, zvonika, apsida, gromobrana i druge građevinske radove i popravke.
Predstavnici Eparhije bačke, Eparhije banatske, Eparhije srijemske, Eparhije šabačke, Židovske općine Novi Sad, Subotičke biskupije, Grkokatoličke crkve i Reformatske kršćanske crkve primili su ugovore za ukupna sredstva u iznosu od 101,7 milijuna dinara kojima će biti sanirana oštećenja na vjerskim objektima u Novom Sadu, Bačkoj Palanki, Rumi, Somboru, Staroj Pazovi, Šidu, Srijemskoj Mitrovici, Opovu, Odžacima, Pančevu, Kovačici, Zrenjaninu, Sečnju, Vršcu, Irigu, Beočinu i Kuli.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika