Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prva prijava Bunjevačkog kola na IPA projekt

Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo prvi put je aplicirao na natječaju za IPA projekte prekogranične suradnje, što je, kako ističe predsjednik Upravnog odbora Kola Lazar Cvijin, vrlo značajan moment i veliki iskorak za njih. Projekt je predan na odobrenje, apliciralo se u okviru zadanih rokova, te nestrpljivo čekaju odluku komisija o prolazu projektne ideje. 
Cijela zamisao o samom projektu došla je od Kulturno-umjetničkog društva Šumari iz Vinkovaca koji se tom idejom bave već dulji period. Budući da imaju odličnu suradnju s njima, ponudili su im sudjelovanje u tom projektu. HKC Bunjevačko kolo je takvu ponudu prihvatio, ali se odmah u startu pojavila procjena postoje li potrebni financijski parametri s njihove strane za sudjelovanje u takvom projektu. 
»Zamišljeno je da pored KUD-a Šumari i HKC-a Bunjevačko kolo s hrvatske strane sudjeluju i Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije i Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, pa je bila preporuka s naše strane uključiti još jednog partnera, a to je u ovom slučaju Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, dakle pet partnera je uključeno u ovaj projekt«, navodi Lazar Cvijin. 
U financijskoj provjeri se gleda uspjeh ostvaren u protekle dvije godine, procijenjeno je da HKC može sudjelovati s proračunom od 120.000 eura. Nakon toga je uslijedio prvi sastanak u lipnju, gdje je odmah napravljen koncept, a sastavljanje samog projekta je vodila Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije. 
»KUD Šumari su dali osnovnu ideju i jezgru tog projekta, dakle radi se o Virtualnoj školi folklora i baštine, gdje je cilj upravo to približiti mladima na jedan potpuno nov način. Snimile bi se radionice gdje bi svako dijete moglo vidjeti osnovne korake, kako se kreće, dalji razvoj prema spletovima, pa na kraju kako sve to izgleda i na nastupima. Mi kao HKC smo dobili ideju da budemo sudionici i ovog dijela programa, a nadovezat ćemo se na promociju samog projekta na svim manifestacijama koje mi organiziramo, poput Dužijance malenih, Velikog prela, Festivala tradicijskog pjevanja i mnoge druge. Cilj nam je sve te manifestacije snimiti i promovirati naš zajednički projekt na njima«, nastavlja Lazar Cvijin. 
Osnovni proračun je 137.000 eura, a uvjet je pokrivanje 15 % troškova, što će moći realizirati jer su sve ove manifestacije dio njihovog stalnog programa. 
Drugi partner iz Srbije je Hrvatsko nacionalno vijeće, koje će također raditi na promociji ovoga projekta, stoga se u tom dijelu predvidjela nabava opreme, a prije svega outlet ekrana. 
»Planiramo cijeli projekt promovirati na ekranu koji će biti vani postavljen kako bi se mogao vidjeti sav video materijal. Planira se i postavljanje interaktivnog displeja u Matici, gdje će se jednim pritiskom na ekran moći pogledati video programi te škole folklora. Kupit će se i fotografski aparat s 3D skenerom, što se pokazalo kao posebno atraktivno. Najveći dio opreme uzima KUD Šumari, jedan dio spada HKC-u i HNV-u, tu smo uključili i promociju preko naših manifestacija Srijemci Srijemu, Bunjevci bez granica i Šokci i baština. Smatramo da je to vrlo korisno za nas, jer doprinosi očuvanju i njegovanju naše kulturne baštine«, zaključuje Cvijin. 
Zbir cijelog projekta je 623.909 eura, od toga okvirno KUD Šumari 100.000 eura, Razvojna agencija 127.000, Turistička zajednica 136.000, HKC 137.000 i HNV 119.000 eura. 
I. U.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika