Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rasti gdje si posijan – u Tavankutu

Blagoslovom, u ponedjeljak, 2. listopada, na blagdan Svetih anđela čuvara, svečano je obilježen početak radova na izgradnji vrtića Anđeli čuvari u Tavankutu. Riječ je o početku novog kapitalnog projekta hrvatske Vlade u hrvatskoj zajednici u Srbiji, pod nazivom »Rasti gdje si posijan«, a ovom su događaju prisustvovali visoki dužnosnici iz Republike Hrvatske.

»Veliki dan za našu zajednicu«

Svečani program održan je na mjestu budućeg vrtića, u dvorištu nekadašnjeg dominikanskog samostana u okviru župe Presveto Srce Isusovo u Tavankutu, a među visokim zvanicama bili su ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u spomenutom uredu Milan Bošnjak, te ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić u svom je obraćanju, govoreći o projektu hrvatske Vlade, podsjetila kako on podrazumijeva izgradnju i obnovu tri vrtića s cjelovitim programom na hrvatskom jeziku (osim ovog u Tavankutu, izgradnju jaslica pri vrtiću Marija Petković – Sunčica te igrališta pri vrtiću Marija Petković – Biser u Subotici), a u simboličnom smislu novu vidljivu podršku matične domovine našoj zajednici. 
»Veliki je danas dan za našu zajednicu. Mnogo stvari se dogodilo, pokrenulo. Hrvatska je više no ikad pružila podršku našoj zajednici. Vlada, državni ured, županije, gradovi, pojedinci… udružila se Hrvatska i svi mi to u posljednje vrijeme svjedočimo. Svjedočimo i da imamo ministra u Vladi Srbije i da je Predškolska ustanova Naša radost vrtić Anđeli čuvari stavila u mrežu svojih vrtića. Možda je negdje drugdje i ljepše i bolje, ali ni biser u školjci se ne izvaja ako školjku staviš posred planina. Djetinji sjaj u očima danas moramo dobro upamtiti. I povjeriti ga anđelima čuvarima koje danas slavimo«, rekla je, među ostalim, Vojnić.
Dodala je kako je hrvatska Vlada za projekt obnove, rekonstrukcije i izgradnje/dogradnje tri vrtića i dječjih igrališta izdvojila 960 tisuća eura te kako će novi vrtići u Tavankutu i Subotici moći primiti oko stotinu djece.
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas izrazio je uvjerenje da će vrtić Anđeli čuvari unaprijediti predškolski odgoj na hrvatskom jeziku, te istaknuo važnost što se ovaj projekt radi i u suradnji s Katoličkom crkvom. Podsjetio je i na značaj projekta koji se tiče posebnih upisnih kvota, pokrenutog 2018. te dodao kako danas u Hrvatskoj postoji preko deset sveučilišta koja su otvorila vrata svojih fakulteta za mlade u hrvatskom iseljeništvu i pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Također je najavio da će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u prosincu raspisati stipendije i za studente koji studiraju na srbijanskim sveučilištima.

Plodonosna višegodišnja inicijativa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov istaknuo je kako je čast biti među okupljenima oko početka gradnje objekta za tavankutsku djecu, stvaranja uvjeta da se u vrtiću u okviru PU Naša radost Subotica odvija obrazovno-odgojni proces na hrvatskom jeziku. 
»Ovo čemu danas svjedočimo i u što ulazimo nije se dogodilo samo od sebe. Postoje brojne inicijative koje su članovi i pojedinci unutar DSHV-a godinama inicirali, borili se da se ova ideja ostvari, zalagali se u ne lakim društvenim okolnostima da i mi zavrijedimo imati prostor koji će biti dovoljno reprezentativan i u kojem će se veći broj djece u Tavankutu u predškolskoj dobi moći nalaziti u okvirima predškolske ustanove. Sve to je imalo snažnu podršku i drugih institucija unutar hrvatske zajednice, prije svega Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Danas svjedočimo da to što smo htjeli zahvaljujući hrvatskoj Vladi, na čelu s Andrejom Plenkovićem, možemo početi ostvarivati. Dobili smo sredstva koja će omogućiti da bivši samostan sestara dominikanki, reda koji je ovdje bio više od 50 godina, bude prenamijenjen u ono što su i one radile, a to je odgoj, prije svega djece i mladih. Možemo biti zadovoljni što je naša inicijativa bila prepoznata od onih koji su uvijek bili podrška i pomoć kada je u pitanju opstojnost i probitak Hrvata ovdje. To nam je i pouka da se nastavimo zalagati za napredak naših inicijativa, da se dosljedno zalažemo da se ostvare, da tražimo partnere s kojima ćemo ih realizirati, da omekšavamo srce onih koji imaju moć, prije svega u Gradu Subotici, da pozitivno reagiraju na ono što mi hoćemo, a mi hoćemo ono što počiva na pozitivnim zakonima, na onim legitimnim, ljudskim potrebama, da ih ispunimo. Samo tako ćemo uspostaviti naš jednakopravni položaj i izgraditi svjetlije perspektive u budućnosti«, rekao je Žigmanov.
Ministar znanosti i obrazovanja RH Radovan Fuchs je rekao kako je boravak djece u vrtiću itekako važan za njihov daljnji razvoj, jer se »i veliki intelektualci i znanstvenici počinju stvarati u vrtićima«.
»Veliko mi je zadovoljstvo što sam prisustvovao početku radova na izgradnji vrtića za djecu pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Tavankutu, ali i za svu ostalu djecu. Nadam se da će hrvatska zajednica u Srbiji otvoriti još puno ovakvih vrtića, ali isto tako i svoje obrazovne centre«, rekao je Fuchs te najavio pomoć Hrvatske i u opremanju tavankutskog vrtića. 
Blagoslov početka radova obavio je dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas u zajedništvu s prisutnim svećenicima.
»Djelo što ga danas započinjemo mora razbuditi našu vjeru i očitovati osjećaje zahvalnosti«, kazao je mons. Fazekas dodavši kako se ovim projektom izlazi u susret potrebama zajednice.
Ovom su prigodom ministar Fuchs, ministar Žigmanov, državni tajnik Milas, vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, tavankutski župnik Marijan Vukov, mons. Fazekas, predsjednik MO DSHV-a Tomica Vojnić Mijatov, bivši predsjednik HNV-a i dugogodišnji predsjednik HKPD-a Matija Gubec Branko Horvat i predsjednica Vojnić, uz pomoć malih tavankutskih folkloraša posadili drvo ispred objekta vrtića koje će simbolizirati projekt »Rasti gdje si posijan«, kao i početak novog rasta i života mjesne i sveukupne hrvatske zajednice u Srbiji.
U okviru programa nastupili su najmlađi folkloraši tavankutskog HKPD-a Matija Gubec, te vokalna solistica Marija Kovač uz pratnju Ansambla Hajo.

Sastanak u Matici i obilazak institucija

Uoči svečanog programa u Tavankutu, u Hrvatskom domu – Matici održan je sastanak predstavnika triju hrvatskih institucija – HNV-a, ZKVH-a i NIU-a Hrvatska riječ s hrvatskim izaslanstvom i ovdašnjim svećenstvom, nakon kojeg su gosti obišli prostorije Matice i Zavoda.
Osim o aktualnom projektu, ovom je prigodom bilo riječi i o drugim pitanjima vezanim za unaprjeđenje obrazovanja Hrvata u Srbiji, poput osiguravanja stipendija i domova za studente, Hrvatskog školskog centra u Subotici, dodatnog angažmana nastavnika iz Hrvatske.
Ministar Radovan Fuchs podsjetio je kako obrazovanje djece počinje upravo u vrtićkoj dobi te istaknuo kako su ovakvi projekti veoma važni za ovdašnje Hrvate. 
»Hrvatska Vlada ima razumijevanja, želju i volju pomagati Hrvate u Srbiji i to prepoznaje kao jedan od ključnih elemenata svoje politike. To će se, kako je i premijer Plenković više puta ponavljao, nastaviti i intenzivirati. Vidim pomake od prije više godina, broj učenika koji pohađaju hrvatsku nastavu raste. Rješavali smo i rješavat ćemo i dalje otvorena pitanja koja se tiču obrazovanja. Mi u Hrvatskoj smo, ne samo za srpsku nego i sve druge nacionalne manjine, a imamo ih osam, učinili vrhunske napore da razina prava koja u obrazovanju uživaju bude primjer ostalim zemljama, čak i članicama EU. Mi želimo isti takav odnos vlasti u Srbiji prema hrvatskoj nacionalnoj manjini«, kazao je Fuchs. 
Dodao je i da će Vlada Hrvatske i dalje podržavati izgradnju Hrvatskog školskog centra u Subotici, koji čeka na odluku Grada Subotice, stipendiranje studenata koji studiraju u Hrvatskoj, ali i u Srbiji. 
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je kako je izuzetno važno da Vlada Hrvatske pomaže kapitalne projekte Hrvata u Srbiji. 
»Nakon što smo izgradili Maticu, logičan je slijed da gradimo ‘male matice’ u mjestima u kojima Hrvati u Srbiji žive u značajnijem broju. Ova tri vrtića bit će dobra osnova za gradnju i rast naše zajednice. Osim vidljive podrške Hrvatske, ovaj projekt pomogla je i vlast u Srbiji, koja je tri vrtića stavila u mrežu vrtića, u svoje okrilje«, rekla je Vojnić. 
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov kaže kako je ovo još jedna potvrda razvijene i bogate suradnje s Vladom Hrvatske koja prepoznaje naše potrebe i »svojim podrškama čini da se iste ostvare«. 
»Ulazimo u nastavak institucionalne izgradnje naše zajednice. Opredijelili smo se za one koji su u prostoru obrazovanja, adaptiramo postojeće i izgrađujemo nove prostore za potrebe predškolskog odgojno-obrazovnog programa. Podrška je bila i od Grada Subotice, voljeli bismo da ista djelovanja prate i druge naše inicijative iz prostora obrazovanja«, kazao je Žigmanov.
Odgojni cjelodnevni rad u vrtiću Anđeli čuvari u Tavankutu provodit će se na hrvatskom jeziku, po Montessori programu.
I. P. S. / D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika