Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najveseliji tjedan u vrtićima i školama

U tijeku je Dječji tjedan koji je počeo u ponedjeljak, 2. i traje do nedjelje, 8. listopada. Ova tradicionalna manifestacija, koja se održava svakog listopada još od 1934. godine, predstavlja najznačajniji nacionalni događaj posvećen djeci, zaštiti i promociji dječjih prava. Ove godine obilježava se pod sloganom »Veliko srce djece Srbije«. Pogledajte fotoreportažu kako su ga proveli vrtićanci i učenici nižih odjela koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. 

Osnovna škola Matko Vuković, Subotica

Prvoga dana su se učenici obukli u zeleno u čast otvorenja Dječjeg tjedna. Gledali su i film o očuvanju životnog okoliša, zatim su posjetili Gradski muzej, imali sportski dan, ali i kuharski gdje su se sladili kolačima i voćnim salatama, igrali se društvenih igara, u goste im je došla znamenita subotička ličnost Daniel Kujundžić, a danas skupa s roditeljima uređuju školsko dvorište.

Osnovna škola Ivan Milutinović, Subotica

Bogat i veseo program: zumba dance, kino, priredba za prijem prvašića u Dječji saziv, pravljenje i naravno konzumiranje kolača, a danas je u školi Šeširijada – revija šešira.

Osnovna škola Vladimir Nazor, Đurđin

Prvi dan je bio »Dan u papučama«, koji je završen zajedničkim ručkom – kotlićem što su ga kuhali učenici viših odjela uz obvezni desert, tradicionalne kuglice koje su radili mlađi učenici s učiteljicama. Zatim je uslijedio kviz znanja, šaranje po asfaltu i izložba kućnih ljubimaca na dan u crvenoj boji, potom sportski dan i omiljeni kros, a danas se gleda crtani film.

Osnovna škola Matija Gubec, Tavankut

U Tavankutu se govorilo o drugarstvu, zatim su posjetili Muzej porculana u Subotici, gdje su bili i u kinu. Zatim su organizirali i prodaju vlastitih starih igračaka, kviz s predstavljanjem država, a danas je sportski dan – igre bez granica.

Osnovna škola Ivan Milutinović, Mala Bosna

Uvodna aktivnost u Dječji tjedan bila je obilježavanje Europskog dana jezika. Predstavili su hrvatsko-srpski razlikovni rječnik. Zatim su bile zabavne igre, zumba dance, crtanje po asfaltu, odlazak u kazalište i priredba za prijem prvašića u Dječji savez. Uz to, svakoga dana su se oblačili u drugu boju.

Vrtić Marija Petković – Sunčica, Subotica

Posjetili su Gradski muzej, kino, Glazbenu školu, imali su sportski kao i Montessori dan, a odredili su i dan za čitanje. Uz sve to, za svaki dan imali su drugačiji »dress code«, odnosno što trebaju obući.

Vrtić Marija Petković – Biser, Subotica

Imali su voćni Montessori dan, slavili su rođendane, priredili reviju frizura, družili se s drugarima iz susjednog vrtića te dočekali goste iz Mađarske. Danas im je sportski dan, ekipno natjecanje između dječaka u plavim i djevojčica u rozim majicama.

Vrtić Petar Pan, Tavankut

Tjedan su započeli posjetom mjesnoj knjižnici gdje su imali aktivnost na temu obitelj, posjetili su i gospodarstvo koje trenira trkaće konje, a danas je sportski dan pa su posjetili nogometni stadion u selu gdje su imali sat tjelesnog odgoja.
Bio je ovo, čini mi se, kao i svake godine, najveseliji tjedan u školi.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika