Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagrljaj divova

Drvo je biljka koja najduže živi. Može živjeti tisućama godina i može narasti do 100-150 metara. S ove dvije rečenice otvorila sam sat okoliša u drugom razredu i htjela sam o njima pričati satima. Nije bilo mjesta, ali podsjetilo me koliko volim drveće i koliko ih doživljavam kao bića. Uživam dotaknuti drvo u prolazu, a o krošnji da i ne govorim. Čak sam jednom predložila svojim prijateljima u šumi da zagrle drvo kad se trebaju smiriti. Znam, mislite da je to čudno. Moguće, ali ne za mene. 
Danas želim pisati o drveću i podijeliti malo ljubavi prema njima, a ima li boljeg mjesta za to od čudesne šume divova.

Gdje velike sekvoje ljube nebeske visine

Nacionalni park Sequoia, smješten u južnom dijelu Sierra Nevade u Kaliforniji, jedno je od najneobičnijih i najfascinantnijih prirodnih čuda u Sjedinjenim Američkim Državama. Poznat po svojim masivnim sekvojama, najvećim živim bićima na planetu, ovaj park posjetiteljima pruža nezaboravno iskustvo prirode, avanture i očuvanja divljine.

Povijest Nacionalnog Parka Sequoia

Nacionalni park Sequoia osnovan je 1890. godine, što ga čini jednim od najstarijih nacionalnih parkova u Sjedinjenim Državama. Iako je osnovan radi zaštite i očuvanja sekvoja, park je danas dom raznim vrstama divljači i brojnim prirodnim ljepotama.
Ono što ovaj park čini posebnim su sekvoje, stabla koja se smatraju najvećim živim organizmima na Zemlji. Drvo general Sherman, koje se nalazi u parku, smatra se najmasovnijim stablom na svijetu – visoko je 83,8 metara, ima obujam debla preko 31 metar i teži oko 2.000 tona! Ovo stablo je impresivno, ne samo svojim dimenzijama već i svojom starošću koja se procjenjuje na preko 2.200 godina.
Park nudi mnoge aktivnosti za posjetitelje koji žele istražiti ovo divlje i prekrasno područje. Prije svega bih se odlučila za planinarenje, jer u parku postoji više od tisuću kilometara staza koje vode kroz prekrasne šume sekvoja, planinske proplanke i kanjone. Staze variraju od lakših do zahtjevnijih, tako da svatko može pronaći stazu po svom ukusu. Nadalje, postoje različiti tipovi kampiranja, od onih u šumi do onih u gorju. Izvrsna prilika da uronite u ovo divlje područje i budete bliže prirodi. Naravno, tu su i biciklističke ture, vožnja kanuom, ribolov i obilasci turističkih atrakcija. Osim divljih avantura, posjetitelji mogu posjetiti i razne turističke atrakcije kao što su Moro Rock, špilje i vidikovci s kojih se pruža spektakularan pogled na doline i kanjone.
Ovaj prekrasan park dom je raznih divljih životinja, uključujući jelene, medvjede, planinske lavove, kunce, sove i mnoge druge. Za ljubitelje ornitologije ovo je raj, jer se ovdje mogu vidjeti mnoge rijetke ptice.
Ono što mi se posebno sviđa je to što je park vrlo fokusiran na edukaciju posjetitelja i nudi brojne programe i obilaske koji svima omogućuju bolje razumijevanje prirodne i kulturne povijesti ovog područja.
Nacionalni park Sequoia pruža jedinstveno iskustvo koje vas vodi kroz stoljeća prirodne ljepote i povijesti. Impozantne sekvoje, planinski krajolik i raznolika flora i fauna čine ovaj park iznimnim mjestom za istraživanje prirode i avanturu. Ovdje se sastaju ljubitelji prirode, istraživači i ljubitelji divljih životinja kako bi se divili veličanstvenom drveću koje dodiruje nebeske visine. A zamislite samo kako izgleda grliti tako velikog diva.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika