Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Unikatna morska igra

Punih stotinu godina igra se picigin na poznatoj splitskoj plaži Bačvice, od kada su se prvi piciginaši te davne 1923. godine počeli dodavati lopticom i izvoditi bravure u morskom plićaku. Spomen ploča koja je ovim značajnim povodom istaknuta jasno kazuje kako je u pitanju »izvorno splitska igra koja je postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske«. A te subote (nije bila noć nego središnjica toplog sunčanog dana 16. rujna) na Bačvicama je bila prava fešta. U čast obilježavanja vijeka igranja ove unikatne morske igre organiziran je bogat sportsko-kulturni program.
Organizatori proslave upriličili su i objedinili nekoliko pratećih aktivnosti, koje su se odigravale tijekom nekoliko sati piciginskog igranja na desetak improviziranih terena diljem plaže na Bačvicama. Isprva su ronioci Rostruma organizirano čistili podmorje, a potom su započeli prijateljski malonogometni (veterani Hajduka kontra splitskih olimpijaca i glazbenika) i vaterpolo susreti. Sve to uz glazbenu pratnju limene glazbe, pjevačkog zbora i parade mažoretkinja. Riječju, loptica »nije stala« ni u moru niti na pijesku. Na zadovoljstvo svih aktera ove jedinstvene proslave, ali i mnogobrojne publike u relaksiranom plažnom izdanju prekrasnog rujanskog dana (temperatura je bila oko 31 stupnjeva C).
Za sve one koji nisu baš previše upućeni u ovu splitsku igru, evo i malo pojašnjenja. Picigin se igra u plićaku (dubina je od pola metra pa sve do desetak centimetara), igraju ga pet igrača (na obližnjoj plaži Firule zbog manjeg prostora igra se verzija s četiri igrača) kojima je cilj održati lopticu što duže u zraku, a pritom se truditi da se dodaju što atraktivnijim potezima (skokovima i bacanjima). Kako sami igrači naglašavaju, nema pravila, nema poena! Igra se s puno strasti uz neophodnu atletsko-gimnastičku vještinu i znanje padanja, osobito ako su u pitanju vratolomije u plitkoj morskoj vodi. I sve u znaku velikog veselja među prijateljima (svih profesija i zvanja) koji se izbrušenom teniskom lopticom dobacuju praktično tijekom cijele godine (poznat je i tzv. božićni picigin kada je temperatura mora zbilja »osvježavajuća«). Jer to je i glavni cilj i svrha ove igre koja je prepoznatljivi brand najpoznatije gradske plaže u Splitu. 
Rješenjem Ministarstva kulture Hrvatske picigin je 2013. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom. Igra se već stotinu godina, a igrat će se i narednih stotinu sigurno!
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika