Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Natječaj za sredstva iz 
Budžetskog fonda za manjine

Nadležno povjerenstvo utvrdilo je Listu vrjednovanja i rangiranja prijavljenih programa i projekata podnijetih na Natječaju za dodjelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2023. godini za realizaciju programa i projekata iz područja kulture, koji je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog objavilo 17. srpnja ove godine. 
Od institucija i udruga Hrvata u Srbiji, projekti za koje se predlaže dodjela sredstava su: 
HKPD Matija Gubec, Tavankut – Digitalizacijom od tradicije do suvremenosti (600.000 dinara); Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji Cro-fond Subotica – Izrada Strategije kulture Hrvata u Republici Srbiji 2023.-2027. (600.000); Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica – Uređenje i revizija zavičajne biblioteke Biblioteca Croatica (500.000); HBKUD Lemeš, Lemeš – Memorijal Antun Aladžić (500.000) i HKC Bunjevačko kolo, Subotica – Sjećanje na Olivera Dragojevića (300.000). Natječajem će biti raspodijeljeno ukupno 30 milijuna dinara. 


Pismo dijela oporbe Borrelliju: Protivimo se uvođenju mjera protiv Srbije

Dio predstavnika srpske oporbe pisao je pismo visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrelliju u kojem ga obavještavaju da su nedavni događaji u selu Banjska na Kosovu »duboko uznemirili građane Srbije« te da bi potencijalno mogli imati šire posljedice.
Smatraju da se sigurnosna situacija ozbiljno pogoršala te da nema sumnje da je nužno konstruktivno angažiranje međunarodne zajednice na Kosovu, uključujući posredovanje Europske unije, čije napore pozdravljaju, ali koji su se, kažu, pokazali kao nedovoljni do sada, prenosi dnevni list Danas.
»Aleksandar Vučicć i njegova vlada snose značajan dio političke i druge odgovornosti za događaje u Banjskoj«, naglašavaju lideri tzv. proeuropske oporbe, a istodobno ističu »veliki broj nasilnih i neopravdanih akcija protiv srpskog stanovništva na sjeveru Kosova koje je poduzela vlada Albina Kurtija. Navode da se »srpsko stanovništvo na Kosovu našlo između, s jedne strane, kriminalizirane i autoritarne ‘Srpske liste’ i sustavnog ugnjetavanja Albina Kurtija s druge strane. Dalje navode kako je »Aleksandar Vučić izravno odgovoran za poticanje srpskih predstavnika da napuste kosovske institucije – posebno policijske jedinice – ali i za nametanje autoritarnih i nedemokratskih rješenja, odnosno ukidanje političkog pluralizma među Srbima na Kosovu«.
Srpska oporba u pismu Borelliju izražava zabrinutost zbog najava o mogućnosti uvođenja mjera protiv Srbije. Umjesto kažnjavanja građana Srbije, oporba u svom pismu Borelliju ukazuje da s obzirom na očiglednu političku i osobnu odgovornost Aleksandra Vučića za trenutno stanje »njemu i njegovim najbližim političkim saveznicima treba izreći svaku moguću mjeru«.
Demokratska vlast u Srbiji je preduvjet za traženje dugoročnih rješenja za složene probleme, kako na Kosovu tako i za širu stabilnost i mir u regiji Zapadnog Balkana«, navode u svom pismu dodajući kako »žele Srbiju pretvoriti u partnera, a ne nekoga tko sabotira stabilnost«.
Pismo su potpisali Zoran Lutovac (Demokratska stranka), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije),  Pavle Grbović (Pokret slobodnih građana), Zdravko Ponoš (Srbija centar – Srce), Dragan Đilas (Stranka slobode i pravde), Nebojša Zelenović (Zajedno) i Radomir Lazović (Zeleno levi front/Ne davimo Beograd).


Objavljen 2. Javni poziv 
za projekte Hrvata izvan RH

U cilju promicanja veza i jačanja suradnje Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske i ugroženim pojedincima – povratnicima/useljenicima iz hrvatskog iseljeništva/dijaspore, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je 2. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2023. godinu.
Rok za podnošenje prijava u elektroničkom i papirnatom obliku traje zaključno do 3. studenoga 2023. godine.
Dodatne informacije mogu se dobiti na brojevima telefona: +3851/6444-653, +3851/6444-699 radnim danom u vremenu od 10 do 15 sati ili na e-mail adresi: programi-projekti@hrvatiizvanrh.hr.
Više informacija o natječaju na adresi Ureda: www.hrvatiizvanrh.gov.hr.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika