Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od obnove do nabave novoga

Ovo je posljedni u nizu tekstova o prekograničnim projektima koji su ostvarili dobitak sredstava od hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Podsjećanja radi, ove godine za Hrvate u Srbiji izdvojeno je 530.000 eura, ali će naredne godine iznos natječaja biti povećan na dva milijuna eura. Kao što smo do sada imali priliku vidjeti, projektnih ideja ne manjka, što samo dokazuje živost naše hrvatske zajednice u Srbiji.
Ovoga puta pišemo o projektu koji je svoj začetak dobio još prošle godine, a zove se »PLA-PET 2023.«. Radi se o prekograničnom projektu između župa Pokrova presvete Bogorodice, Petrovci i Rimokatoličke župe Sveti Jakov apostol, Plavna. Župa iz Petrovaca je iskoristila projekt za obnovu fasade i trga ispred crkve, dok je župa iz Plavne namijenila svoja sredstva za obnovu pastoralnog doma. Omjer raspodjele sredstava između partnera je 56,5% u korist župe iz Plavne. Budući da se ovdje radi o nastavku projekta od prošle godine koji je nosio ime »PLA-PET 2022.«, možemo zaključiti kako su oba partnera zadovoljna dosadašnjom suradnjom. Kako nam je rekao župnik Marinko Stantić, sljedeće godine nastavljaju s projektom »PLA-PET 2024.« dok se završe svi radovi u ove dvije bratske župe. 
»Trenutačno čekamo na majstore da se konačno namjeste kod nas i pokrenu radove kako bi ih ove godine uspjeli završiti planirano i opravdati sredstva. Cilj nam je obnoviti unutrašnjost pastoralnog doma, te mu vratiti funkcionalnost. Za župu koja broji oko 800 duša, ovo je važan iskorak«, istaknuo je župnik Stantić.
Drugi projekt odnosi se na ideju Hrvatskog udruženja Drevni Bač i partnera im, Općine Vodinci. Naziv projekta je »Opremanje kulturnih prostora KUD-a u Općini Vođinci i Hrvatskog udruženja Drevni Bač«. Raspodjela sredstava u ovom projektu je oko 56 % u korist udruge iz Bača. Kako nam je rekao župnik Marinko Stantić, sve aktivnosti ove novoosnovane udruge koja je stara tek godinu dana se održavaju ili u župi u Baču ili u kući predsjednika udruge. 
»Budući da udruga nema svoje prostorije, aplicirali smo za nabavu namještaja, tj. pokretnu imovinu, nešto što se može lako preseliti u slučaju pronalaska adekvatnog prostora. Nabavit ćemo pisaće stolove, kompjutore, pokretnu tehniku, sve što je potrebno za rad jedne udruge. Nažalost, preko projekta ne možemo aplicirati za kupovinu prostora, ali polako pa će sve doći na svoje«, kaže župnik. 
Vladimir Penavin je predsjednik Hrvatskog udruženja Drevni Bač, te uz bavljenje poljoprivredom, skupa sa župnikom Marinkom osmišljavaju nove projekte kako bi pokrenuli i aktivirali lokalnu hrvatsku zajednicu. Na kraju, župnik je izrazio nadu da će sljedeće godine biti novih ideja koje će zajedničkim snagama lokalna župna zajednica delegirati putem udruge Drevni Bač ili putem župe. 
I. U.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika