Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Smjene na čelu Nazora

SOMBOR – Dugogodišnji predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić dao je ostavku na tu dužnost na sjednici Upravnog odbora Društva održanoj u utorak, 10. listopada. Član UO Gašpar Matarić tražio je da se dnevni red sjednice dopuni zahtjevom za smjenu predsjednika. U raspravi koja je uslijedila članovi UO Matariću su zamjerili lošu organizaciju rada Društva i osipanje aktivnih članova, kao i nesuradnju s institucijama Hrvata u Srbiji, nakon čega je Mata Matarić podnio ostavku. U nastavku sjednice za novog predsjednika UO izabran je Tomica Vuković, a za dopredsjednike Gašpar Matarić i Šima Raič. 


Predstavljanje novog sveska Leksikona 

SOMBOR – Predstavljanje najnovijeg, 16. sveska Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca bit će održano večeras (petak, 13. listopada) u Hrvatskom domu u Somboru. U ovome svesku, koji obuhvaća završni dio slova M (Malj – Mu) nalazi se ukupno 272 priloga. Početak je u 19,30 sati. 


Zavitni dan u Monoštoru

MONOŠTOR – Proslava Zavitnog dana bit će održana danas (petak, 13. listopada). Svečana misa bit će služena u mjesnoj crkvi svetih Petra i Pavla, s početkom u 12 sati. Misu će animirati ŽPS Kraljice Bodroga.


Blagoslov plodova zemlje u Hrtkovcima

HRTKOVCI – Tijekom svečanog euharistijskog slavlja u župnoj crkvi u Hrtkovcima u nedjelju, 15. listopada, u 11 sati bit će blagoslov plodova zemlje. Organizatori pozivaju mlade da se za ovu prigodu odjenu u nošnju i da se priključe procesiji s prinosom darova.


Plesna predstava Memento 2

SUBOTICA – Plesna predstava izvođačkog ansambla i orkestra HKC-a Bunjevačko kolo pod nazivom Memento 2 bit će održana u ponedjeljak, 16. listopada, u Velikoj dvorani HKC-a, s početkom u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 400 dinara mogu se kupiti u uredu Centra od 8 do 12 sati i u folklornoj dvorani od 18 do 22 sata, kao i na dan samog koncerta. 


Festival tradicijskog pjevanja 

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira šesti po redu Festival tradicijskog pjevanja, koji će biti održan u iduću subotu, 21. listopada, u dvorani HKC-a u Subotici, s početkom u 18 sati. Nastupit će pjevačke skupine iz Kikinde, Vrbasa, Karlovca, Kutereva, Beograda, Zagreba, Prigrevice i Subotice. Festival je natjecateljskog karaktera. Ulaz je besplatan.


ZKVH i NIU Hrvatska riječ na beogradskom Sajmu knjiga

BEOGRAD – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ će se i ove godine predstaviti na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, u ponedjeljak, 23. listopada.
ZKVH će predstaviti sedam knjiga iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova koje su zajednički tiskali Zavod i Hrvatska čitaonica Subotica. Predstavljanje će biti u 15 sati. 
NIU Hrvatska riječ u 15,30 sati predstavlja najnoviju knjigu poezije Željke Zelić-Nedeljković Ravničarska elegija.
Nastup dvaju nakladnika u Beogradu održava se u organizaciji resornih tajništava AP Vojvodine. 
66. međunarodni beogradski Sajam knjiga održava se od 21. do 29. listopada.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika