Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U društvu s ajkulama

Ovih dana moji prijatelji odlaze na egzotične destinacije i puno rone, a ja gledam fotografije, slušam dojmove i pomalo im zavidim. 
Ne znam koliko se dobro sjećate nekih stvari koje ste učili ili radili u školi. Ja uglavnom slabije, ali nikad neću zaboraviti da sam svojoj učiteljici, u ne znam kojem razredu, napisala što želim biti kad odrastem, da želim biti znanstvenica za zaštitu života pod morem.
I dalje želim roniti sa svim podvodnim stvorenjima, a danas razmišljam o ronjenju s morskim psima.

Strah i divljenje

Ronjenje s morskim psima avanturistička je aktivnost koja privlači ljude diljem svijeta. Mnogi žele uspostaviti kontakt s jednim od najmističnijih bića koja žive pod vodom. Danas bih svoj stil pisanja željela prilagoditi učeničkom, te malo istražiti kakve sve vrste morskih pasa ronioci mogu sresti, ali i koje destinacije odabrati ako vas zanima ronjenje s ajkulama.
Svjetske oceane nastanjuju različite vrste ajkula, od kojih svaki ima svoje jedinstvene karakteristike. Među najpoznatijim vrstama koje ronioci susreću svakako je velika bijela ajkula, a mislim da je sigurno najfascinantnija od svih. Njena veličina i oštri zubi zasigurno su nešto čega se svi sjećamo iz filmova i čega se bojimo plivajući u velikim dubinama. Zanimljivo je koliko se ja, recimo, bojim kad plivam u dubokom moru, ali kad ronim, taj strah potpuno nestane.
Sljedeća na popisu je tigrasta ajkula, prepoznatljiva po prugama. Odmah iza nje je lančana ajkula, a ono po čemu je poznata je agresivnost. Najviše je ima u tropskim vodama. Vrlo graciozna i brza ajkula je oceanska bijela ajkula, koja živi u otvorenim oceanima i ima duge peraje. Za kraj ovog izbora ajkula ostavljam kit ajkulu, jednu od najvećih riba na svijetu, prepoznatljivu po veličini i karakterističnom obliku tijela. Spada u skupinu potpuno bezopasnih ajkula.
Najbolje destinacije za ronjenje s ajkulama

Ronjenje s ajkulama moguće je na raznim mjestima diljem svijeta, ali neka od njih se ističu među svima. Južnu Afriku stavljam na prvo mjesto na popisu destinacija. Ronjenje u kavezima s velikim bijelim ajkulama oko otoka Gansbaai i Seal u Južnoj Africi pruža spektakularne susrete s ovim morskim grabežljivcima. Velike bijele ajkule, ali ovaj put u kombinaciji s tigrastim ajkulama, mogu se promatrati na otoku Bahami.
Otok Guadalupe u Meksiku poznat je po kristalno čistim vodama i mogućnostima ronjenja s velikim bijelim ajkulama.
Port Lincoln u Južnoj Australiji poznat je po susretima s velikim bijelim ajkulama, dok Veliki koraljni greben nudi priliku za ronjenje s disalicom s raznim vrstama ajkula.
Nevjerojatno otočje Galapagos, arhipelag u Ekvadoru, omogućuje roniocima ronjenje s raznim morskim životinjama, uključujući ajkule. No, o Galapagosu i njegovim mogućnostima ću sigurno više napisati nekom drugom prilikom.
Naravno, ako ste među onima koje privlači ova vrsta adrenalina i avanture, prije svega morate poštovati sve mjere sigurnosti, proći obuku s iskusnim roniocima i voditi računa o ekosustavu u koji ulazite.
Koliko god zastrašujuće, a ponekad i smrtonosne, ajkule su ugrožena vrsta koja se suočava s mnogim prijetnjama, uključujući ribolov i uništavanje njihovog staništa. Ukoliko se poštuju sva pravila, ronjenje s ajkulama može biti čak i način potpore očuvanju njihovog okoliša, jer podupirući organizacije koje se tim očuvanjem bave, podupirete i očuvanje ovih fascinantnih bića. 
Da ne bude zabune, radije bih plivala s dupinima i kitovima negoli ronila s ajkulama, ali za mene je ovo s ajkulama još jedna dimenzija testiranja vlastitih granica i guranja samog sebe.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika