Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obmana stoljeća

Naša priča počinje točno prije 139 godina, 1884., kada je inženjer Mihály Könyves Tóth izradio po porudžbini Gradskog magistrata regulacijski plan grada, plan kanalizacije, izvršio mjerenje visinskih točaka i izradio trigonometrijski plan te nacrtao prvu kartu grada. U to doba pruga Beograd – Budimpešta je bila praktično istočna granica gradskog teritorija, danas ova pruga poput neke rijeke dijeli grad na dva dijela. Könyves Tóth je utvrdio da se zbog konfiguracije terena sve atmosferske vode ulijevaju u Palićko jezero što je i naglasio kada je projektirao kanalizaciju grada. Predlagao je stoga tzv. separatni kanalizacijski sustav što znači jedan sustav za odvod atmosferskih voda i jedan sustav za odvod otpadnih voda iz kuća. Napomenuo je da otpadne vode treba pročistiti u velikim taložnim bazenima i tako pročišćenu vodu upuštati u Palićko jezero. Atmosferska kanalizacija nije izgrađena, gradski oci su je smatrali preskupom; iz istog razloga nisu urađeni ni taložni bazeni za pročišćavanje otpadnih voda. Krajem stoljeća već su se javljali prvi znaci upozorenja, jer tamo gdje se ulijevala nepročišćena kanalizacijska voda, voda jezera je promijenila originalnu boju (braonkastu) i počeo je proces zamočvarenja i kvarenja ljekovitih svojstava. Paradoksalno je da je baš na osnovu ljekovitih svojstava vode i mulja 17. studenog 1899. Ministarstvo unutarnjih djela proglasilo kupalište Palić ljekovitom banjom na osnovu podnesenih dokaza: »U skladu sa zdrastvenim potrebama i zahtjevima za komfor, kupalište ima jedno toplo kupatilo, dva kupatila na otvorenom (muško i žensko) i jednu zgradu zavoda s kupatilima koja odgovaraju zahtjevima vremena, tri zdrave stambene zgrade u posjedu sl. kr. grada Subotice, park i prostranu gusto zasađenu šumu i oko sto ljetnikovaca u privatnom vlasništvu«. Ovo stanje lijepo se vidi na karti gradskog inženjera Pála Karvazyja nacrtanoj 1888. godine. Nakon dobijanja službenog statusa ljekovitih toplica, Gradski magistrat počinje preuzimati ozbiljne korake za dalju izgradnju i 1905. su raspisali opći javni arhitektonski natječaj na nivou države za rješenje izgradnje i rekonstrukcije toplice Palić. Nakon godinu dana pristiglo je 23 rada, prvu nagradu osvojili su braća László i József Vágó, poznati arhitekti. Tada su izgrađeni Velika terasa, Ženski štrand, Vodotoranj, svečani ulaz itd. Svečano otvorenje rekonstruiranih toplica Palić bilo je 15. rujna 1912. godine po projektima drugonagrađenih na natječaju (duo Jakab i Komor). Od ideje do realizacije trebalo je šest godina, sve na trošak grada (pročistač otpadnih voda je zaboravljen).

»Pothvat  stoljeća«

Poslije Drugog svjetskog rata započelo je izvjesno ulaganje u toplice Palić (ZOO vrt, Ljetna pozornica, Vikend naselje), a istodobno je srušen najstariji hotel Trščara, banjski kompleks: hladno, blatno i parno kupatilo. Kada je pronađena termalna voda, započeta je izgradnja termalno-bazenskog kompleksa s pokrivenim plivačkim bazenom na Muškom štrandu. Izgradnja je bila skromna, urađen je samo jedan manji nepokriveni bazen s termalnom vodom. 
Inače, prva ekološka katastrofa u Jugoslaviji dogodila se upravo kod nas 1972. godine, voda i ribe Palićkog jezera nisu više mogli izdržati nekontrolirano ulijevanje nepročišćenih otpadnih voda ne samo stanovnika nego i tvornica: umjetnog gnojiva Zorke, tvornice kože, mesne industrije 29. novembar, da spomenem samo najveće zagađivače. Te godine je počeo »pothvat stoljeća« kako su mediji nazvali akciju čišćenja mulja i sanacije vode jezera. Ova akcija je trajala šest godina, a turistički život je zamro i zbog ukidanja tramvajskog prometa. Nakon sanacije, ljudi su zazirali od vode, mada je bila prozirna do 2 m dubine i imala originalnu svijetlobraon boju. Objekti izgrađeni počekom stoljeća su propali (Ženski štrand, Velika terasa, Vodotoranj,) njihova sanacija je trajala dugo, mnogo duže nego izgradnja.

»Obmana stoljeća«

Devedesetih godina prošlog stoljeća »dogodio se narod« koji je ukinuo jednopartijski sustav (mada uvijek ima jedna vladajuća partija). Višestranačka skupština općine Subotica 27. rujna 1994. godine donijela je odluku o osnivanju Javnog poduzeća Palić-Ludaš s glavnim zadatkom zaštite nepokretnih kulturnih dobara, među ostalima jezera Palić i Ludaš kao i povijesnih objekata zajedno s park šumom banje Palić. JP je posjedovao svoj rasadnik, staklenu baštu za proizvodnju cvijeća, svoje ribare. Misleći na budućnost 2005. od jedne konzalting firme naručen je »Projekt razvoja turističkog kompleksa Palić« u javnosti poznat kao »Master plan Palić«. Završni izvještaj nosi datum 29. studeni 2006. (u soc-realistična vremena poznat kao Dan Republike). Čini mi se da upravo tada počinje »obmana stoljeća« (nastavak slijedi).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika