Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osječka opera u Subotici, Rajićev pozdrav kralja Aleksandra

14. listopada 1938. – Subotičke novine prigodom gostovanja osječke opere u Subotici pišu: »Osijek i Subotica imaju mnogo zajedničkih i dodirnih točaka. Iste prilike a skoro i ista sudbina udarila je tako dubok i tako neizbrisiv pečat i na jedan i na drugi grad, da bi čovjek morao biti pravi slijepac da to ne zapazi«.

15. listopada 1893. – Subotičke novine pišu o odluci gradske skupštine u Subotici o imenovanju zabavilja (odgojiteljica): »Onomadne, naime, doneše odluku, da se samo one zabavilje mogu iskati na izpražnjeno misto, koje uz magjarski jezik i bunjevački govore. Uslid ove odluke, a po nalogu samoga nadžupana i požuriše se zabavilje, da prid naredjenim odborom polože izpit. Letmanyieva i položi sjajno; a ostale, po imenu Balázs, Horvát i Fábián, buduć nisu ništa znale, padoše. Pa ipak na zadnjoj skupštini i ove tri bijahu kandidovane, jer u kandidacioni odbor srića nam samo jednoga čoveka naših načela preč. gosp. Paju Kujundžića – jednog od pravih uzoritih rodoljuba unela; a on sam protiv šestorici protivnika nemogaše istinu i pravo obraniti«. 

16. listopada 1936. – Subotičke novine pišu da je 11. listopada u Franjevačkoj crkvi u Subotici priređen koncert. »Čini se da duhovna muzika ima bolje izglede u Subotici nego svjetovna. Ne samo zato što ima brojniju i zahvalniju publiku, nego i zato, što joj i čisto svjetovna pjevačka društva (H. P. D. »Neven«, pa i »Graničar«) posvećuju doličnu pažnju. Najveća djela katoličke liturgije izvedena su na subotičkim koncertima i to u prvorazrednoj interpretaciji (Misa Papae Marcelli).«

17. listopada 1925. – Hrvatske novine (Subotica) pišu da je subotička organizacija dobrovoljaca tužila Okružnom subotičkom sudu Miška Prćića, odgovornog urednika Hrvatskih novina zbog jednog »šaljivog člančića«.

18. listopada 1896. – Subotičke novine pišu o predizbornim prilikama u Subotici: »U Subotici je u I. izbornom srezu kandidat pučke stranke visokopreč. gosp. Matija Mamužić, prepozit, a od liberalne stranke, koja se u našoj zemlji već priživila i koja se zato i bori na život i smrt, što vidi da joj se kraj približuje, kandidat je g. Šandor Vojnić mladji, za koga čitava vojska zvaničnih i prostih korteša radi; novac se ne štedi, vino teče kao voda, pije se u zdravlje kandidata na sve strane«.

19. listopada 1929. – Hrvatske novine (Subotica) prenose riječi župnika Blaška Rajića, koje je izgovorio na svečanoj sjednici odbora (skupštine) grada Subotice 13. listopada. Rajić je govorio o kralju Aleksandru I. Karađorđeviću: »Za sve, što je Kralj do sada učinio, za njegovo strpljivo čekanje, iz ljubavi prema narodu i ustavu; za njegovo mudro odlučenje, da sam spasi narod i državu, za sve što je do sada u tu svrhu Kralj učinio: ja, kao višegodišnji član u odboru grada Subotice, u ime ovoga grada smatram za preveliku čast, da ovom prilikom u ime naroda grada Subotice pozdravim Nj. V. Kralja, i iskažem našu vjernost, naše poklonstvo, našu ljubav i našu zahvalnost naspram Nj. V. Kralja, za sva djela, što je do sada stvorio i da iskažem naše neograničeno povjerenje u sve ono, što će još da stvori«.

20. listopada 1939. – Subotičke novine donose članak Život i statistika Šokaca u Somboru: »Šokci iz Bačkog Monoštora još 1919. godine počeli se naseljavati u Sombor za redare i u druge službe državne i privatne… Od ovih naseljenih Šokaca su naročito poznata imena Karajkov, Periškić, Forgić, Đipanov, Kovač, Vajštanac, Čatalinac i druga. Zaista rijetko marljiv i svjestan narod koji zaslužuje da bude na ugled i najkulturnijim narodima«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika