Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Ispravak nepotpune informacije

Na tekst Smjene na čelu Nazora, objavljen u broju 1069. Hrvatske riječi na stranici 29. reagirao je Mata Matarić. »U rubrici Kultura vijesti pod naslovom Smjene na čelu Nazora, nepoznatog autora, koji izvještava o ostavci predsjednika Nazora Mate Matarića, slučajno ili namjerno nije objavljeno da su ostavke na svoje funkcije istog trenutka dali i dopredsjednik Emil Antunić, tajnica Vesna Čuvardić, a u nastavku sjednice i član IO Joso Firanj, te narednog dana rizničarka Silvija Vilim, što znači da je više od polovine članova IO podržalo predsjednika i nijekalo tvrdnje o razlozima raskola u Nazoru«, navodi se u reagiranju Mate Matarića.

Festival tradicijskog pjevanja 

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira šesti po redu Festival tradicijskog pjevanja, koji će biti održan u subotu, 21. listopada, u dvorani HKC-a u Subotici, s početkom u 18 sati. Nastupit će pjevačke skupine iz Srbije i Hrvatske, odnosno Kikinde, Vrbasa, Karlovca, Kutereva, Beograda, Zagreba, Prigrevice i Subotice. Festival je natjecateljskog karaktera. Ulaz je besplatan.

Kvartet Basonegro u Surčinu

SURČIN – Koncert kvarteta kontrabasa Basonegro bit će održan u subotu, 21. listopada, u katoličkoj crkvi Presveto Trojstvo (Vojvođanska 283) u Surčinu. Početak je u 19 sati. 

ZKVH i NIU Hrvatska riječ na beogradskom Sajmu knjiga

BEOGRAD – ZKVH i NIU Hrvatska riječ će se i ove godine predstaviti na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Predstavljanje će biti održano u ponedjeljak, 23. listopada, na štandu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice (hala 4), s početkom u 15 sati.
ZKVH će od 15 sati predstaviti sedam knjiga iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova koje su zajednički tiskali Zavod i Hrvatska čitaonica Subotica. 
NIU Hrvatska riječ u 15.30 sati predstavlja najnoviju knjigu poezije Željke Zelić-Nedeljković Ravničarska elegija.
66. međunarodni beogradski Sajam knjiga održava se od 21. do 29. listopada.

Omaž Stipanu Šabiću 

SUBOTICA – Izložba Omaž Stipanu Šabiću koja se realizira u povodu 20. obljetnice od smrti tog likovnog umjetnika i pedagoga bit će otvorena u ponedjeljak, 23. listopada, u Galeriji Otvorenog sveučilišta, s početkom u 18 sati. Izložbu organizira HLU Croart, a djela će se moći vidjeti do 30. listopada. Dan ranije, u nedjelju, 22. listopada, u crkvi Uskrsnuća Isusova (9.30 sati) bit će služena sveta misa u spomen na pokojnika.

Smotra dramskih društava u Nazoru

SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizira 14. Međunarodnu smotru dramskih društava koja će biti održana u idući petak i subotu, 27. i 28. listopada, u Hrvatskom domu. Osim dramske sekcije domaćina koji otvara smotru 27. listopada s predstavom Pokondirena tikva (u 19.30 sati) od J. S. Popovića u adaptaciji i režiji Lee Jevtić, bit će i predstava Dramskog studija Centra za kulturu i obrazovanje iz Sonte Hasanaginica – žena bez imena u režiji Nikole Dobrijevića. Drugog dana, 28. listopada, od 19.30 sati nastupa Sinjsko pučko kazalište s komedijom Ža ža po motivima djela Silvije Šesto Vila Sinjanka u adaptaciji i režiji Željka Viculina. Potom nastupa kazališna družina KUU Seljačka sloga iz Nedelišća s predstavom Ministricin muž prema Nušićevom djelu Gospođa ministarka u režiji i adaptaciji Dejana Buvca kojom se zatvara festival. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika