Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rezervni plan

Tu i tamo moram se podsjetiti na svoj rezervni plan. 
Često se ponašamo kao da imamo tri života na raspolaganju. Kako ćemo, ako sada nešto ne napravimo, dobiti priliku nekad kasnije. Pa nećemo.
Na satu građanskog odgoja učili smo o sramu i strahu te kako, sputani sramom ili strahom, ne izražavamo neke svoje potrebe, emocije... I u svakoj situaciji, u kojoj se učenik DRUGOG razreda našao u situaciji da prevlada sram ili strah i izrazi svoju potrebu, njegove su se emocije pretvorile iz tužnih u sretne. Sputavamo se iz raznih razloga i nijedan od njih nije dovoljno dobar i velik da nas liši dobrih emocija i osjećaja.

Život bez rezerve

Ovo je bio nužan uvod da bi sve što je uslijedilo dobilo na značaju. Moj rezervni plan zapravo bi bio ispunjenje moje velike želje: proputovati cijeli svijet. I kaže, ako me sve »ispali«, a pritom prvenstveno mislim na emotivni život i posao, spakirat ću stvari u jedan ruksak i otići na put oko svijeta. S planom ili bez njega. U ovoj situaciji ponašam se kao da imam tri života. Sve što želim je iskusiti sve što mi ovaj planet nudi, a neke lijepe stvari uporno odgađam, iz straha ili srama.
Nisam sama u tim akcijama. Ali ima i onih koji rade upravo suprotno. Oni izađu iz tih sigurnosnih zona i žive. Prošlog sam vikenda upoznala nekog takvog. Na internetu je poznatiji kao analogni nomad, no zapravo je sve spakirao u ruksak i otišao u Južnu Ameriku na nekoliko mjeseci. Ostao je četiri godine i sada je u kratkom posjetu svojoj kući. Za dva tjedna vraća se novim avanturama. I ne, nije od onih kojima su financije u redu i može putovati kako hoće. On jednostavno ne vidi prepreke. Ode u neku zemlju, tamo volontira, nađe posao ili ode na kampiranje u divljinu i uči i istražuje. Pun je priča i ideja. Previše je iskustava, ali premalo da bi se zaustavilo.
Jako me inspiriraju susreti s takvim ljudima i njihove priče. Inspiriraju me i same priče. Ovih dana slušam podcast o čovjeku koji je na svom spontanom putu postao podvodni arheolog. Želio je nakon srednje škole upisati novinarstvo, no te godine to nije bilo moguće. Upisao je povijest i spontano, malo-po malo, vođen svojom potrebom za istraživanjem i kretanjem, prolazi mnoga mjesta i mnoge pustolovine. Od paraglidinga do ronjenja i danas do podvodne arheologije. Sve su mu se kockice nekako posložile jer im se bio spreman prepustiti.
Nisam odlušala još cijelu epizodu, pa neću završiti priču nagađanjem nego nastaviti u smjeru gdje sam stala. U Aleksandriji.

Školska sjećanja

Malo znam o njoj. Samo onih nekoliko podataka koji su otrgnuti od zaborava školskih dana. I kad sve zbrojim, dobijem sasvim dovoljno razloga da krenem na put Aleksandrije. Prije svega, tu je bogata povijesna i kulturna pozadina koja, pomiješana s krajolicima, predstavlja destinaciju koju vrijedi posjetiti.
Aleksandrija, egipatski dragulj na obali Sredozemnog mora, privlači posjetitelje iz cijelog svijeta svojim jedinstvenim spojem povijesti, kulture i prirodnih ljepota. Grad je osnovao Aleksandar Veliki 331. godine prije Krista, a njegova bogata prošlost ogleda se u brojnim arheološkim nalazištima, muzejima i spomenicima.
Aleksandrijska knjižnica je mjesto gdje je svjetlo ljudske misli spojilo prošlost i budućnost. S milijunima knjiga i rukopisa epicentar je znanosti i obrazovanja. 
Šetnja uskim uličicama starog grada omogućuje vam da osjetite duh prošlih stoljeća. Očaravajući trgovi, kafići i trgovine pružaju autentičan doživljaj.
Osim toga, Aleksandrija ima prekrasnu obalu uz Crveno more, koja pruža mogućnosti za sunčanje, ronjenje i uživanje u tirkiznoj vodi. U gradu se nalaze brojni muzeji, galerije i kulturna događanja koja oživljavaju bogatu egipatsku tradiciju. Egipatska jela i specijaliteti kao što su kofta, falafel i razni plodovi mora tradicionalni su i vrlo ukusni.
Aleksandrija ima raznoliku vjersku zajednicu i mnoge impresivne crkve i džamije koje odišu duhovnošću. Tu su i Tutankamonova grobnica, Sfinga i piramide u blizini Aleksandrije kako biste naučili o egipatskoj povijesti.
Istraživanje Aleksandrije je putovanje kroz vrijeme i kulturu koje će vas zauvijek obogatiti iskustvima i uspomenama. Danas putujem s podcastom, da bih sutra putovala s torbom na leđima.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika