Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva neočekivana poraza

Listopadski kvalifikacijski »prozor«, posve neočekivano, kako stoje stvari na tablici, potpuno je Hrvatskoj zatvorio vrata Europskog prvenstva u Njemačkoj sljedeće godine. Vatrenima je trebao samo jedan bod u susretima protiv Turske u Osijeku i Walesa u Cardiffu kako bi u studenome sami odlučivali o svom plasmanu. Nakon dva neočekivana poraza, Hrvatska nogometna reprezentacija ovisit će o ishodima susreta, sada svoga izravnog konkurenta Walesa. Dobiju li zmajevi oba svoja preostala susreta (Armenija i Turska), oni će, uz Tursku, izboriti euro vizu. A Hrvatskoj ostaje posljednja šansa kroz dodatne kvalifikacije zahvaljujući plasmanu u Ligi nacija.

HRVATSKA – TURSKA 0:1

Brojne ozljede standardnih prvotimaca (Perišić, Ivanušec, Kramarić) uz poluspremnoga Petkovića, ozbiljno su utjecale na Dalićev izbor sastava koji je suprotstavio Turskoj u Osijeku. Ipak, unatoč ovim igračkim nedaćama, cijela hrvatska nogometna javnost je očekivala, ako ne željenu pobjedu, ono barem neodlučni ishod na domaćem terenu. Turska je iskoristila jednu od svojih prilika, zabila gol i uspjela ga sačuvati do kraja susreta.

WALES – HRVATSKA 2:1

Vatreni su otputovali u glavni grad Walesa s namjerom da poprave dojam i protiv izravnog konkurenta pokušaju napraviti željeni odmak na tablici. Nažalost, »osječki scenarij« se ponovio, a protivnik je surovo kaznio dvije pogreške hrvatske obrane. Nakon dva primljena pogotka Hrvatska je malo živnula što je polučilo i utješni pogodak Pašalića. Ali, čini se, prekasno: petnaest minuta prije kraja. Velšani su sačuvali minimalnu prednost, zasluženo slavili pobjedu i ponovno oživjeli svoje šanse za plasman u Njemačku 2024.

RASPLET KVALIFIKACIJSKE SKUPINE

S ova dva vezana poraza hrvatska nogometna reprezentacija s velikom zebnjom dočekuje posljednji, kvalifikacijski »prozor« u studenome. Iako slijede dva relativno lagana protivnika (gostovanje u Latviji 18. studenoga i Armenija doma 21. studenoga), nakon svega treba ih pobijediti, a jednim okom gledati prema susretima Walesa i čekati njihov kiks. Jer ukoliko crveni zmajevi dobiju oba svoja susreta (osobito protiv potpuno nemotivirane Turske koja se već plasirala), Hrvatskoj slijede dodatne kvalifikacije. Puno je spekulacija, a »lopta je okrugla« i treba sačekati rezultate svih preostalih susreta, kako Hrvatske tako i Walesa. Konačno, ukoliko će vatreni morati u dodatne kvalifikacije – neće to biti prvi puta. U prijašnjih pet sličnih situacija Hrvatska je uvijek uspjela preskočiti tu posljednju, odlučujuću prepreku. Pa neka tako bude i ovoga puta.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika