Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Kolonija Colorit u Nazoru

SOMBOR – U HKUD-u Vladimir Nazor Sombor u subotu je održana 23. Likovna kolonija Colorit. U radu kolonije sudjelovali su slikari iz Sombora, Subotice, Sonte i Nove Gradiške (Hrvatska). Slikare je pozdravio novi predsjednik Nazora Tomica Vuković. Radovi nastali na koloniji obogatit će umjetničku zbirku udruge u kojoj su radovi s prethodne 22 kolonije.

Dani hrvatske knjige i riječi – multimedijalna večer

SUBOTICA – U sklopu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, večeras (petak, 27. listopada) će biti održana multimedijalna večer, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19 sati. Tijekom večeri bit će uručene književne nagrade: Organizacijski odbor manifestacije dodijelit će nagradu za životno djelo prof. dr. sc. Sanji Vulić iz Zagreba, dok će ZKVH uručiti nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu tiskanu u 2022. godini te Antun Gustav Matoš za najbolje pjesničko djelo u razdoblju 2020. – 2022. godine. U kulturno-umjetničkom programu nastupaju gosti s različitim izričajima ikavice, kroz pjesmu, govor i glazbu. 

Smotra dramskih društava u Nazoru

SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizira 14. Međunarodnu smotru dramskih društava koja će biti održana u petak i subotu, 27. i 28. listopada, u Hrvatskom domu. Osim dramske sekcije domaćina koji otvara smotru večeras s predstavom Pokondirena tikva (u 19.30 sati) od J. S. Popovića u adaptaciji i režiji Lee Jevtić, na programu prve večeri je i predstava Dramskog studija Centra za kulturu i obrazovanje iz Sonte Hasanaginica – žena bez imena u režiji Nikole Dobrijevića. 
Sutra, 28. listopada, od 19.30 sati nastupa Sinjsko pučko kazalište s komedijom Ža ža po motivima djela Silvije Šesto Vila Sinjanka u adaptaciji i režiji Željka Viculina. Potom nastupa kazališna družina KUU Seljačka sloga iz Nedelišća s predstavom Ministricin muž prema Nušićevom djelu Gospođa ministarka u režiji i adaptaciji Dejana Buvca kojom se zatvara festival. 

Preprekova jesen u Novom Sadu

NOVI SAD – HKUPD Stanislav Preprek organizira manifestaciju Preprekova jesen koja će biti održana u subotu, 28. listopada, u prostoru Tribine mladih u Kulturnom centru Novog Sada. Među ostalim, bit će predstavljen ovogodišnji zbornik kratkih priča pristiglih na natječaj Preprekova jesen te uručene nagrade autorima najuspjelijih. Prvu nagradu dobit će Marijana Balog Parazajda iz Križevaca za pripovijetku Gore je uvijek sunčano, drugu Ruža Silađev iz Sonte (Uvrijedih zbog mora), a treću Jagoda Prebeg iz Rijeke (Facebook muke jedne bake).

350 stolica za Bunjevačko kolo

SUBOTICA – U okviru programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija koji je raspisalo hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobren je i projekt »Očuvanje hrvatskog kulturnog stvaralaštva i baštine u Ivankovu i Subotici« koji provode Općina Ivankovo i HKC Bunjevačko kolo iz Subotice.
HKC je dobilo 11.599,52 eura za provedbu projekta. Projektom je kupljeno 350 stolica, tj. oprema kojom će se smanjiti troškovi organiziranja manifestacije Veliko prelo u Subotici u narednim godinama i na taj način unaprijediti kvaliteta rada Centra, dok je Općina Ivankovo u sklopu ovog projekta organizirala manifestaciju U srcu mi zavičaj na kojoj su gostovala djeca iz Bunjevačkog kola, što dovodi do osnaživanja suradnje te do većeg odaziva posjetitelja i jačanje institucija i same manifestacije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika