Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obilježen Svjetski dan kravate u hrvatskim odjelima

Čak i ako si mali i ideš tek u vrtić, sigurno znaš što je kravata. Kravate najčešće viđamo na našim očevima, djedovima, stričevima, susjedima, učiteljima i drugim poznanicima muškoga spola, ali nije neobično ni da ju djevojke nose. Ništa nepoznato i novo. No, znaš li kad je nastala kravata i da je ona prepoznatljiv simbol Hrvatske?
Povijest kravate doseže do dalekog 17. stoljeća i Tridesetogodišnjeg rata u kojem su se hrvatski vojnici borili pod francuskom zastavom, a oko vrata su nosili rubac, danas poznatiji kao kravata. To su odmah primijetili Francuzi, svidjelo im se pa su je prihvatili. Priča se da je kravatu počeo nositi čak i mladi francuski kralj Luj XIV. Francuzi su ga ispočetka nosili a la Croate (na hrvatski način) i otuda potječe kasnija francuska riječ cravate. Kasnije, tijekom povijesti kravatu su preuzeli i drugi narodi te su je dalje njegovali, razvijali i usavršavali.
Hrvati su 18. listopada 2003. krenuli u ofenzivu i opasali rimsku Arenu u Puli ogromnom crvenom kravatom koja je težila čak 800 kilograma, a na nju je potrošeno i 120 kilometara konca. Ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća i najduža kravata na svijetu. 
Iz te akcije pet godina kasnije nastao je Svjetski dan kravate, odnosno 2008. godine Hrvatski sabor je 18. listopada proglasio Danom kravate. Od tada se svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta. 
Svečano su obilježili Svjetski dan kravate, 18. listopada i učenici koji idu u vrtić ili pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u Subotici, Monoštoru, Tavankutu, Đurđinu, Maloj Bosni... ali i djelatnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU-a Hrvatska riječ. Kako su se proveli, što su radili i tko je imao kakvu kravatu pogledajte u našoj fotoreportaži.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika