Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Španjolski dragulj na obali

Spadam u one za koje se kaže da »overthinkuju«. Vjerujem da je svima jasno da se radi o nekome tko pretjeruje u razmišljanju. Često su to važne stvari i teme, ali često i nisu. Mogu danima u glavi tražiti situaciju koja bi riješila situaciju koja se još nije dogodila, a najvjerojatnije se ni neće dogoditi. Mislim da to nije za pohvalu. Zapravo, često je iscrpljujuće za mislioca i rijetko konstruktivno. Svakako, u životu treba razmišljati. Nešto čemu trenutno težim je uspjeti misliti ni o čemu. Najmanje pet minuta tijekom nekoliko sati. Vjerujem da je to stvar prakse.
Ali, dok se ne bavim ovom disciplinom, nešto o čemu ovih dana pretjerano razmišljam je izjava meni bliske osobe da je sanjarenje uzaludna aktivnost. Nekako me ta izjava jako rastužila. Pa, ja sam zagovornica da je mašta važna. Iz nje se rađaju ideje i želje, a želje nas vode naprijed. Želje nas čine sretnima.
Moje razmišljanje o ovoj temi nije ništa promijenilo, ni za mene, ni za mog sugovornika, kojemu je maštanje uzaludan posao.

Živjelo maštanje

Ovog tjedna nas moja mašta vodi u Malagu. Idemo učiti španjolski i malo zakoračiti u Andaluziju. Malaga je grad smješten na jugu Španjolske, u autonomnoj regiji Andaluzija. Nalazi se na obali Sredozemnog mora, što je čini popularnom destinacijom za ljubitelje plaža i sunca. Grad je okružen planinama i ima povoljnu klimu tijekom cijele godine. Riječ je, naravno, o mediteranskoj klimi, pa temperature rijetko idu ispod 17 stupnjeva.
Malaga je jedan od najstarijih španjolskih gradova, stoga je mnogo ostataka njegove bogate povijesti razbacano diljem grada. Staru gradsku jezgru karakteriziraju šarmantne kamene ulice i Rimski amfiteatar. Tu se nalazi i maurska utvrdu Alcazaba s prekrasnim pogledom na grad i dvorac Gilbralfaro. Obavezna za obilazak je i katedrala Malage, renesansna građevina nadimka La Manquita ili »jednoruka dama«, zbog nikada dovršenog tornja.
Ono što me posebno privlači su prirodne ljepote Malage po kojima je nadaleko poznata, a posebno bih izdvojila obalu Costa de Sol na kojoj se nalazi i koja je poznata po pješčanim plažama i kristalno čistom moru koje nudi obilje vodenih aktivnosti. Dalje je tu planinski lanac Serra de las Nieves, smješten sjeverozapadno od Malage. Ovaj nacionalni park dom je mnogih vrhova, uključujući i najviši vrh u Andaluziji, Pico Torrecilla. Prekrasne šume, planine i prirodni parkovi njegove su glavne značajke.
Tu je i park Montes de Malaga koji nudi jednako lijepe planinske staze kao i bujne šume. Osim toga, pruža se impresivan pogled na grad i obalu. 
Od ostalih prirodnih ljepota izdvojila bih špilju Nerja, Cuevas de Nerja, zbog spektakularnih stalagmita i stalaktita. Ove impresivne špilje nalaze se na istočnoj obali Costa del Sol.
Kultura Malage je izrazito bogata i raznolika, s dubokim korijenima u andaluzijskoj tradiciji, ali i snažnim utjecajem drugih kultura koje su tijekom povijesti oblikovale ovaj dio Španjolske.
Malaga je jedno od mjesta gdje je flamenco nastao. Flamenco je strastvena i emotivna glazba i plesna forma koja je duboko ukorijenjena u andaluzijskoj kulturi. Zato u Malagi možete uživati u brojnim flamenco predstavama i događanjima.
Ono što ćete pročitati u svakoj brošuri je da je Pablo Picasso rođen ovdje i grad je posvetio veliku pažnju očuvanju njegove baštine. Picassov muzej u Malagi nudi značajnu zbirku njegovih djela i materijala povezanih s njegovom umjetničkom karijerom. Nakon susreta s Picassovom Guernicom, sigurna sam da bi ovaj muzej bio na popisu mojih obaveznih posjeta.
Nije čar sve otkriti, nešto mora ostati da nas golica. Malaga ima mnogo takvih stvari.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika