Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini 
Interreg program – primjer uspješne suradnje 
Srbije i Hrvatske 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja najavljeni susret visokih predstavnika Ministarstva za europske integracije Republike Srbije i Ministarstva za regionalni razvoj i fondove europske unije Republike Hrvatske, koji će biti održan u Novom Sadu u petak, 20. listopada, u okvira manifestacije »Dan Interreg suradnje«.
»Republika Srbija i Republika Hrvatska od 2007. godine surađuju i zajednički upravljaju brojnim prekograničnim programima Europske unije, a Interreg program primjer je izuzetno uspješne suradnje državnih institucija dvije zemlje. Uz financijsku potporu Europske unije, od 2007. godine do sada je kroz ovaj prekogranični program suradnje podržan 81 projekt u ukupnoj vrijednosti 45 milijuna eura. Realizirani projekti doprinijeli su socio-ekonomskom razvitku prekograničnih područja, kao i kulturno-socijalnom povezivanju hrvatskog i srpskog naroda«, navodi se u priopćenju DSHV-a.
Kako se dodaje, perspektive suradnje dvije zemlje u razdoblju 2021.-2027. godine izgledaju još bolje, budući da je Europska unija za novo sedmogodišnje razdoblje opredijelila 34,8 milijuna eura za Interreg program. 
»DSHV nastavlja pružati potporu djelatnicima dva ministarstva u provedbi Interreg programa novoga ciklusa, uz očekivanja da će novi zajednički projekti utjecati pozitivno na daljnju normalizaciju odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske te da će dio projekata imati i konkretne posljedice na unaprjeđenje kvalitete života pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji«, zaključuje se u priopćenju.
H. R.


Matica hrvatska okupila 
studente iz dijaspore

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu organizirao je Kulturološku školu za hrvatske studente upisane putem posebne upisne kvote, među kojima su bili i studenti iz Srbije. 
Škola je treću godinu zaredom održana u Skradinu u trajanju od četiri dana – od 19. do 22. listopada. 
Ovogodišnji naziv škole bio je »Od Nina do Solina«. 
Među šest sudionika, troje je bilo porijeklom iz Srbije, a preostali iz Švedske, Austrije i Slovenije. 
Kako organizatori ističu, glavni cilj škole je upoznavanje polaznika s hrvatskom povijesti, duhovnom i materijalnom kulturom, osobito u razdoblju ranog i kasnog srednjeg vijeka, tj. razdoblju srednjovjekovne hrvatske države. 
Sudionici programa su obišli Drniš, Biskupiju kod Knina, crkvu sv. Spasa na Cetini, Zadar i zadarske znamenitosti važne za srednji vijek, Benkovac, Aseriju i na kraju Bribirsku glavicu.
Budući da su bili smješteni u Skradinu, upoznali su se i s prošlošću i važnošću ovog gradića. 
Škola je za polaznike bila besplatna. Financirao ju je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sufinancirala Šibensko-kninska županija i Nacionalni park Krka. 
J. D. B.


Odbor za hrvatsku nacionalnu manjinu sastat će se u Subotici

Hrvatska zajednica u Srbiji bit će domaćin od 26. do 28. listopada prvog susreta Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu koji okuplja Hrvate iz 12 država u kojima oni imaju status nacionalne manjine (Slovenija, Italija, Austrija, Češka, Bugarska, Slovačka, Rumunjska, Crna Gora, Mađarska, Sjeverna Makedonija…).
Zajednički sastanak članova Odbora bit će održan u petak, 27. listopada, u Hrvatskom domu – Matici.
Riječ je o jednom od četiriju odbora Savjeta Vlade Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske. Prvi susret Odbora inicirala je predsjednica HNV-a i potpredsjednica Savjeta Jasna Vojnić s ciljem međusobnog povezivanja predstavnika Hrvata 12 država, komuniciranja potreba i izazova s kojima se susreću hrvatske zajednice u dotičnim državama te usuglašavanja zajedničkog djelovanja na promoviranju i poboljšanju položaja Hrvata izvan Hrvatske.
Osim zemalja u kojima Hrvati predstavljaju nacionalnu manjinu, Savjet Vlade Hrvatske za Hrvate izvan domovine okuplja članove predstavnike za Bosnu i Hercegovinu, europsko iseljeništvo te prekooceansko iseljeništvo.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika