Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Palićki »rašomon«

Kada sam počeo detaljnije analizirati na osnovu raspoloživih dokumenata kako je došlo do izgradnje još nedovršenog Aquaparka i Spa-centra na palićkom Muškom štrandu, odmah sam se sjetio sjajnog filma Rašomon japanskog redatelja Akira Kurosave, snimljenog davne 1950. godine. U filmu se radi o jednom ubojstvu ispričanom u četiri verzije i na koncu gledatelj neće saznati što se točno dogodilo: redatelj prepušta svakom da donese svoj sud. Tako ću i ja ispričati moju verziju uništenja (»ubojstva«) nekadašnjeg Muškog štranda na kojem sam proveo lijepe trenutke u prošlosti, kao i mnogi drugi posjetitelji. Sudbinu ove graditeljske (!) djelatnosti nazvao sam »obmanom stoljeća« i tvrdio sam kako je ona počela u trenutku kada je usvojen (2006.) »Projekat razvoja turističkog kompleksa Palić« poznat i kao »Master plan Palića« (MPP06). Plan je izradio Horwath consulting Zagreb. Trebamo još napomenuti da je u to doba većinu u Skupštini općine Subotica činila koalicija: SVM (Savez vojvođanskih Mađara), DS (Demokratska stranka), DSHV (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) i SPS (Socijalistička partija Srbije), gradonačelnik je bio iz članstva SVM-a kao i glavni arhitekt grada; dogradonačelnik je bio iz redova DSHV-a, a predsjednik općinske Skupštine iz DS-a. Slijedi izvod iz MPP06 (konačna, originalna verzija).

Plan za Muški štrand

Po MPP06 planu cijeli prostor Palića, koji obuhvaća plan, podijeljen je na zone. Zona D obuhvaća Muški štrand, sportske terene i hotel Sport. Slijedi izvod iz teksta: »7.3.4. Zona sporta i lido (D zona) (naslov teksta) Sportski i aktivan deo ponosne istorije. Ova zona pretpostavlja celovito modernizovanje sadašnjeg prostora muškog štranda i sportskog kompleksa koji čine integralnu celinu. Osim toga, predviđeno je funkcionalno razdvajanje ove zone od današnje zone vikend naselja. Ova izrazito važna prostorna zona integralnog resorta Palić (naglasio autor) usmerena je na sportsko-individualno i klupsko tržište, kao i (na) sve individualce usmerene sportu i aktivnom odmoru. Ovde se računa na obnovu i modernizaciju sadašnjeg sportskog centra na otvorenom prostoru«. 
Nadalje, zona D se dijeli na četiri podzone: »D1, D2 – Palić Sport hotel sa sportskom halom. Predlaže se izgradnja savremenog Sport hotela kapaciteta 96 soba posebno uređenih za potrebe sportista, dvoranama sa sadržajima za seminare, fitnes i medicinske preglede za sportiste. Radi karakteristika sportskog tržišta u produžetku hotela se predlaže kao aneks multifunkcionalna sportska hala (naglasio autor). Uz sportski centar na otvorenom izgradnjom sportske hale se dobija mogućnost celogodišnjeg poslovanja objekta«. Slijedi jedan interesantan prijedlog: »D3- Tenis tereni. U pozadini sportskog hotela se predlaže izgradnja tzv. centralnog terena sa malim tribinama, sa četiri pomoćna terena. Razlog predloga jeste da se nadogradi dugogodišnja tradicija tenisa na Paliću. Uz izgradnju terena predlažemo i osnivanje međunarodnog teniskog turnira  na Paliću (challenger) koja će pojačati opšti imidž Palića kao turističke destinacije« (zlobnici bi rekli: mali palićki Roland Garos) i četvrti dio podzone: »D4- Apartmanski objekti. Predlaže se izgradnja dva apartmanska krila i to svaki od po 30 apartmana veličine 60 i 80 m², za slobodno tržište. Oni predstavljaju podršku sportskom kompleksu Palić na način da će vlasnici apartmana koristiti terene i usluge sportskog kompleksa, kao i usluge samog hotela (prehrana). Predlažemo da se ovi objekti izrade u režiji Razvojnog preduzeća Palić« (takva organizacija nikad nije postojala – prim. a.). Konzultanti su vjerojatno mislili na službenog naručitelja projekta JP Palić-Ludaš. 

Gdje je Aquapark?

Zacijelo se pitate, kao što sam se i ja pitao: gdje je u planu Aquapark? Priložena ilustracija je direktno skenirana iz originalnog projekta, samo sam naznačio i danas postojeće objekte: A: restoran na vodi, kod ulaza u bivši Muški štrand; B: sportski hotel (oronuo, neupotrijebljen); C: riblji restoran u funkciji. Znači, nigdje Aquaparka! Istina, ima nekih ucrtanih nepokrivenih bazena, jedan je i postojeći: to je bazenčić s termalnom vodom. Tekst govori i o »lidu«. Pretpostavljam da je to zapravo šetnica uz obalu, nešto slično je ove godine izgrađeno, ali i to je nedovršeno. Primjerice, nedostaju klupe za sjedenje i gledanje panorame cijelih toplica Palić ili su rubovi popločavanja ostali nedovršeni. Na osnovu ovog plana Park Palić d.o.o. je koncem 2013. raspisao: »Javni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja banjskog hotelskog kompleksa uz istočnu obalu jezera Palić«. Možda se u ovom grmu krije(u) vinovnici »ubojstva Muškog štranda«! 
(Nastavlja se)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika